Hopp til innhold

Ordførere vil grunnlovfeste lokaldemokrati

200 år etter at grunnloven ble skrevet krever ordførerne i Oppland at lokaldemokratiet grunnlovsfestes.

Bjørn Iddberg

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg, inviterer ordførerne i Oppland til den historiske gården Hunn gård i mars for å vedta resolusjon om lokaldemokratiet.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det er altså 200 år siden Norge fikk sin grunnlov. I den anledning mener ordførere i Oppland at det er på tide at lokaldemokratiet grunnlovsfestes.

Selve vedtaket vil de gjøre i historiske omgivelser på Gjøviks eldste gård, Hunn gård.

– Vi vil vedta en egen resolusjon der vi ønsker at Stortinget skal manne seg opp etter 200 år, og grunnlovsfeste lokaldemokratiet og kommunene som lokalt forvaltningsnivå. Det er ennå ikke gjort i Norge.

– På tide

Ordfører i Gjøvik og KS leder i Oppland, Bjørn Iddberg, viser rundt i den historiske møtesalen på Hunn gård. I 1814 satt de høye herrer i Oppland her for å bestemme hvem som skulle være fylkets utsendinger til Eidsvoll.

Nå er det fylkets ordførere som skal samles her 14. mars for å vedta den historiske resolusjonen i tverrpolitisk enighet.

– Kommunenes interesseorganisasjon har jobbet med dette ganske lenge, og det har vært grunnlovsforslag gjennom flere storting på det. Hver gang har det kokt bort, og ikke blitt gjort noe med det. I lys av grunnlovsjubileet så er det på tide å fremme et forslag som Stortinget kan vedta. Vi håper dette går bra, sier Iddberg.

Pusset opp for én million

Resolusjonen skal vedtas i en bygning med mye historie i veggene. Hunn gård er satt i tidsriktig stand for én million kroner før denne store dagen. Og tippoldebarnet til gårdens eier i 1814 skal ønske velkommen.

– Å få lov til å gjøre det samme nå, 200 år etter er en stor ære og stor glede, sier Jens Christoffer Kolberg.

Han har også sørget for at ordførerne kan sitte i tidsriktige møbler, spise og drikke av servise fra Gustavsberg.

Møblene og gjenstandene forsvant fra gården da den gikk konkurs i 1880, men nå har Kolberg gitt et hundretalls gjenstander tilbake til stedet i gave, en gave verdt hundretusener av kroner.

– Jeg synes det er så mye hyggeligere å se den gleden hos museumsfolket som gjør en sånn jobb med å ta vare på vår kulturarv framfor å fly rundt som en kremmer å selge disse tingene. Jeg synes det er veldig hyggelig når man har muligheten til det, sier Kolberg.

Viktig vedtak

Så det blir historisk sus over vedtaket ordførerne i Oppland skal gjøre 14. mars. Ordfører Iddberg sier det er litt gimmick i det hele, men mest alvor.

Han mener det er på tide at Norge får vist hvor sterkt lokaldemokratiet står.

– I et land som Norge så har lokaldemokratiet stått sterkt helt siden formannskapsloven 1837, så realitet er at det står sterkt og da bør det også i formaliteten stå sterkt, altså i grunnlovsformulering i konstitusjonen vår, sier Iddberg.

Når vedtaket er gjort skal resolusjonen overleveres Stortingets presidentskap.

SE VIDEO: Tv-reportasje fra Hunn gård:

Hunn gård i Gjøvik var et viktig knutepuntkt i forbindelse med arbeidet med grunnloven i 1814. Nå settes den gjenværende bygningen på gården i stand, med orginale møbler.