Hopp til innhold

SMS får folk på sykehuset

Over 200 000 pasienter lar være å møte til avtalt time på sykehusene hvert år. Fra nyttår ble det innført dobbel egenandel for unnasluntrerne og SMS-varsel er et nytt virkemiddel for å få folk til å huske timen.

Mari Vaagan Moen

FORNØYD: Mari Vaagan Moen ved sykehuset i Hamar, mener at SMS-varsling er et viktig virkemiddel. Ved å møte til timen sparer både sykehusene og pasientene seg for utgifter.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Selv om helsekøene kan være lange, er det mange som unnlater å møte opp til avtalt legetime. 200 000 personer uteblir fra timen i året, og dette skaper problemer i en hektisk hverdag på sykehus rundt om i landet.

I Hedmark og Oppland er det 30 000 pasienter som aldri møter opp, og for å få dette tallet ned, har sykehusene i de to fylkene innført SMS-varsling. Det er nemlig store kostnader som oppstår når pasientene dropper timen.

– Vi kan ha operasjonsstuer og personell stående klare, så det er klart at det er en stor belastning når pasientene ikke kommer til avtalt tid. Denne tiden kunne ha vært brukt til å behandle og følge opp andre pasienter, så dette har mye å si for ventetider og utnyttelse av vår kapasitet, sier Håvard Kydland, assisterende divisjondirektør ved Sykehuset Innlandet.

Håvard Kydland

BELASTNING: Håvard Kydland mener det er en stor belastning at så mange glemmer timen.

Foto: Sykehuset Innlandet

Dobbelt så dyrt å glemme

Fra nyttår ble egenandelen doblet, og nå må man ut med 640 kroner om timen skulle glippe.

Sykehuset Innlandet viser at SMS-varslingen har ført til at nesten 5000 færre unnlot å møte til avtalen. Men selv om Kydland er fornøyd med den nye varslingsrutinen, hadde han håpet at effekten skulle være enda større.

– Det er ingen tvil om at dette har hjulpet, men jeg må innrømme at jeg hadde håpet på et enda bedre resultat. Det er nok flere faktorer som gjør at folk ikke møter. At folk glemmer det er nok hovedårsak, men folk kan også føle seg friske og sier ikke fra om at de ikke trenger behandling. Det kan også være at vi har feil adresse og ikke får sendt innkallelsen til riktig bosted.

– Til stor hjelp

Avdelingssykepleier Mari Vaagan Moen jobber ved gynekologisk poliklinikk på sykehuset i Hamar. Hun synes at SMS-tjenesten er til stor hjelp i en travel hverdag.

– Først får pasientene innkallelsesbrev i posten, og kort tid før timen kommer det en SMS-varsling. Vi har inntrykk av at denne påminneren er til stor hjelp for pasientene, og vi merker at de i større grad møter til timene, mener hun.

Monica Agbo Steen

HUSKET: Monica Agbo Steen møtte opp i tide, takket være SMS-varslingen.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

– Ikke glemt til nå

At tiltaket fungerer er det liten tvil om. I hvert fall om vi skal vi tro de som ventet på time på Hamar sykehus i dag. Monica Agbo Steen er gravid og skal inn til kontroll. Hun mener at SMS-varslingen er veldig nyttig.

– Til nå har jeg ikke glemt noen av avtalene med sykehuset, og det er på grunn av at jeg har fått varsel på mobilen, forklarer hun.