Hopp til innhold

Nå blir det dyrere å ikke møte til legetime

TROMSØ (NRK): Fra nyttår må du betale dobbel egenandel hvis du ikke møter opp til avtalt time hos legen din. I Tromsø uteble pasienter flere ganger på rad, til tross for påminnelse.

Claus Albretsen

Claus Albretsen mener at de som gir blanke i avtaler, må finne seg i å betale for timen. Men sier at de ikke vil være strenge hvis folk har en god grunn for å utebli.

Foto: UNN

Hvert år er det titusener av nordmenn som ikke møter opp til legetimene sine. Selv om venterommet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, UNN, i Tromsø er stappende fullt, kunne det vært enda flere der.

Ved Nord-Norges største sykehus var det 15 000 pasienter som ikke møtte opp til avtalt time i fjor. I hele Helse Nords område mer enn 25 000. I resten av landet enda flere titusener.

Fra 320 til 640 kroner

Leger og andre helsearbeidere fortviler, og avdelingsoverlege ved nevrologisk avdeling på UNN, Claus Albretsen er ikke i tvil om hva konsekvensen er:

– Det går ut over andre som er i kø, men som ikke har fått time hos lege for å få en vurdering eller en diagnose. Hvis vi fikk luket bort de som ikke møter til time, ser det ut som vi ikke ville trenge noen venteliste i det offentlige helsevesenet, sier han.

Nå tror mange helsearbeidere at å øke egenandelen med det dobbelte hvis du ikke møter opp, fra 320 kroner til 640, kommer til å hjelpe.

– Hadde alle møtt til sin time, er det slett ikke sikkert vi hadde hatt noen venteliste. Det mener også Frank Hauboff som er sjef for poliklinikken ved UNN.

Noen uteblir både én og to og tre ganger

UNN

Ansatte ved sykehuset ringte opp pasienter i dagene før de hadde time og minnet dem om å komme, men det hjalp ikke på oppmøtet.

Foto: Tom Benjaminsen / NTB scanpix

Problemet er stort. Pasienter som ikke møter opp legger beslag på kostbar arbeidstid og andre ressurser hos leger, sykepleiere og administrativt personale. Ved UNN i Tromsø har de forsøkt å løse problemet ved å ty til telefonen.

– I to måneder nå har vi ringt opp pasienten på kveldstid for å få bekreftet eller avkreftet om de kommer til timen sin.

Men det hjalp ikke stort. Etter to måneders forsøksordning fastslår de ved sykehuset at det fremdeles er like mange som ikke møter til avtalt tid.

– Noen av dem som sa de skulle komme, dukket ikke opp likevel, sier Hauboff. Han tror økte priser vil hjelpe.

– Vi har pasienter som ikke dukker opp både én og to og tre ganger. Jeg tror ikke det vil skje hvis du en regning på 640 kroner hver gang, det er jo et betydelig beløp, sier han.

– Store ressurser går til spille

For bestilt time som ikke benyttes, det vil si at pasienten uteblir uten varsel eller avbestiller senere enn 24 timer før avtalt tid, kan pasienten avkreves betaling som i beløp tilsvarer det dobbelte av egenandel 201b. Pasienten skal informeres om plikten til å betale ved uteblivelse. Slik betaling kan kreves av alle pasienter, også av pasienter som er fritatt fra betaling av egenandel.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen tror det økte gebyret vil ha en effekt.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (Høyre) i Helse - og omsorgsdepartementet forteller at en studie gjort i Helse-Vest bekrefter at om alle dem som ikke møtte opp til time hadde kommet, ville man fått på plass dem som venter.

Erlandsen påpeker samtidig at den økte gebyren bare er ett av flere tiltak som iverksettes for å få få ned ventelistene. Erlandsen sier man også legger til rette for at sykehus sender påminnelser til dem som har legetimer, og at tiden mellom henvisning og behandling skal bli kortest mulig.

– En annen ting vi jobber for, som kanskje høres banalt ut, er at folk skal vite hvor de skal ringe om de ikke kan møte til en time. Slik er det ikke alltid, sier Erlandsen.

Erlandsen har tro på at det å øke egenandelen vil ha en positiv effekt.

– Jeg antar det har en effekt her og nå, og så får vi se om den effekten vil holde seg over tid. Man vet jo at folk vender seg til ting. Men jeg tror det er viktig at man setter fokus på de store ressursene som faktisk går til spille, og gjøre det klart at om ikke du tar timen, kunne noen andre ha brukt den.

AKTUELT NÅ