Normal

Skriver sitt eget rekviem

Da komponisten Kjetil Bjerkestrand fikk vite at han hadde kreft, måtte han venne seg til tanken på at han kunne dø. Nå jobber han med et rekviem.

Kjetil Bjerkestrand

PÅ HYTTA: Kjetil Bjerkestrand bor og komponerer på hytta i Kvitfjell.

Foto: Erlend Moe / NRK

Kjetil Bjerkestrand har vært med på mye som komponist, arrangør, plateprodusent og musiker. En lang rekke artister har han jobbet med – blant dem a-ha, Ray Charles, Dee Dee Bridgewater og Arve Tellefsen.

I fjor fikk han vite at han hadde kreft i tarmsystemet.

Skriver dødsmesse

Kreftsykdommen preger ham også som komponist, der han sitter på hytta i Kvitfjell og skriver på en dødsmesse, et rekviem. Arbeidstittelen er Memento Mori, «husk at du skal dø».

– Alvoret i livet ligger der mer enn det gjorde før, sier Bjerkestrand.

Det er både rolige, mollstemte melodier og røffe, elektroniske toner han skriver på.

– Du møter livet på en brutal måte. Derfor føler jeg også behov for å være sintere i musikken min.

Han vet ikke om han blir ferdig i år, neste år eller seinere.

– Det er en kontinuerlig prosess. Da jeg fikk diagnosen kreft måtte jeg gå gjennom liv og død. Om det er død som er utgangen, så vil jeg skrive ferdig nå, og det er en prosess fram mot det også.

– Vit at du skal dø

Nå har han vært gjennom en cellegiftbehandling og er erklært kreftfri, men i en periode i fjor var han usikker på utfallet av sykdommen.

– Det har fulgt meg gjennom hele prosessen, du må vite at du kan dø. Jeg har gjort opp med meg selv at dersom utgangen blir døden, er det også greit. I dag skyver vi bort døden og sykdom fordi det er noe ubehagelig, sier han.

Torsdag deltar han på et arrangement i regi av Kirkeakademiet i Øyer med nettopp tittel «Memento mori» – «husk at du skal dø».

– Jeg tror det er viktig å være bevisst døden hele tiden, for den kommer. Hvis du ikke er forberedt, tror jeg sjokket er tøffere, det blir hardere å bære, sier Bjerkestrand.