Hopp til innhold

Skoledebatt på Hadeland

Skolevalgene er en viktig del av valgkampen. I dag var det skoledebatt på Hadeland videregående skole.

Skolevalg på Hadeland videregående skole før valget høsten 2013.

Reporter Stein Schinstad/fotograf Reidar Gregersen

Omtrent 200.000 elever i den videregående skolen her i landet, får mulighet til å delta i årets skolevalg, som avholdes på landets 423 videregående skoler i forkant av stortingsvalget.

SE SKOLEDEBATTEN (Den begynner etter cirka 12 minutter):

Se hele debatten fra Hadeland videregående skole, 26.08.2013.

Produsert av medielinja ved Hadeland videregående skole.

Siden skolevalgene ble avholdt i fasteformer i 1989 har de vist seg å være en god pekepinn på hvordan det kommer til å gå i selve valget og hvilken vei vinden blåser.

Også på Hadeland videregående skole skal det avholdes skolevalg, og i dag ble det avholdt skoledebatt. Klokken 12.00 braket det løs, og debatten kan du se her. Skolevalget viser hvilken vei valgvinden blåser

– Litt nervøs

Det er medielovene på skolen som filmet og produserte den direktesendte debatten. Vår Løvseth fra Gran går i 2. klasse på medielinja, og kontrollerte regirommet for å kontrollere kamerabruken under debatten.

Vår Løvseth

Vår Løvseth fra Gran skal sitte i regirommet og kontrollere kamerabruken under den direktesendte skoledebatten

Foto: Privat

Friske debatter har tradisjonelt vært en del av skolevalget. For to år siden ble debattene droppet etter terroren 22. juli. I stedet ble det holdt valgtorg på skolene.

Varierende interesse

I år velger mange skoler, særlig i Hedmark og Telemark, å droppe skoledebattene til fordel for valgtogene. Men på Hadeland er debattantene på plass igjen.

– Det er noen som er ganske interesserte og noen som er nøytrale til skolevalget. Det kan ha noe med at man ikke er gammel nok til å bestemme ennå, så da har man kanskje ikke kommet helt inn i det, tror andreklassingen Vår Løvseth som satt i regirommet under direkteoverføringa

Selv er hun usikker på hva hun ville ha stemt ved stortingsvalget, hvis hun var gammel nok.

Og hvis du er nysgjerrig på hvilke partier som hadde vært størst hvis det var opp til elevene på videregående, kan du gå inn på hjemmesiden til Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. Her legges resultatet ut den 3. september klokken 20.00.