NRK Meny
Normal

I fjor var det flom - i år gir lite vann Skibladner utfordringer

I dag startet Skibladner på sin 159. sesong i rutetrafikk, men lav vannstand i Mjøsa skaper utfordringer for verdens eldste hjuldamper.

Skibladner er i rute i år


De siste årene er det flom og store vannmengder som har skapt problemer for Mjøsas hvite svane, mens i år er det altså lite vann som fører til utfordringer når båten skal gå i land.

Det er nå så lav vannstand i Mjøsa at landgangen blir farlig bratt på Hamar. Dessuten er det flere brygger hvor båten ikke kan legge til.

– I dag måtte vi dessverre sløyfe å stoppe på Kapp på turen hit, fordi vi mangler vann. Men vi er redd for at vi får en enorm flom når det begynner å smelte i fjellet, det sier Steinar Selanger, kaptein på Skibladner.

For når de store snømengdene i fjellet smelter, vil vannstanden i Mjøsa stige. Dermed kan for lite vann plutselig bli til for mye vann senere i sommer.

Helt siden 1856 har båten seilt med passasjerer, på Norges største innsjø.

Enn så lenge er det usikkert om båten kan legge til i Moelv, Nes og Totenvika. Men til tross for lav vannstand, så er kapteinen sjøl svært positiv foran årets sesong. Han håper nemlig på at værgudene er på hans side.

– Når Skibladner har begynt i rute, så blir det bare godt vær. Det er jeg helt sikker på, avslutter Selanger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Skolebuss av veien ved Kapp

  En skolebuss kjørte av veien ved Kapp Legesenter ved 14.45-tiden mandag. Bussen holdt på å velte og står på kanten av veibanen. Alle i bussen er ute og fremstår som uskadet, ifølge nødetatene.

  Buss kjørte av veien ved Kapp legesenter
  Foto: Jorun Vang / NRK
 • Høye brøytekanter kan bli en fare

  Statens vegvesen frykter dårlig sikt som følge av brøytekanter, kan føre til ulykker.Vi er særlig bekymret for at dårlig sikt kan gi fotgjengerulykker ved gangfelt, sier seksjonsleder Lars Alhaug i Statens vegvesen i Hedmark.

  Høye brøytekanter er farlige for fotgjengere.
  Foto: Arne Sørenes / NRK
 • Verktøy stjålet fra bil på Skarnes

  Politiet etterforsker tjuveri fra en bil på Skarnes. Det er tatt diverse elektrisk verktøy i morgentimene. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser.