NRK Meny
Normal

I fjor var det flom - i år gir lite vann Skibladner utfordringer

I dag startet Skibladner på sin 159. sesong i rutetrafikk, men lav vannstand i Mjøsa skaper utfordringer for verdens eldste hjuldamper.

Skibladner er i rute i år


De siste årene er det flom og store vannmengder som har skapt problemer for Mjøsas hvite svane, mens i år er det altså lite vann som fører til utfordringer når båten skal gå i land.

Det er nå så lav vannstand i Mjøsa at landgangen blir farlig bratt på Hamar. Dessuten er det flere brygger hvor båten ikke kan legge til.

– I dag måtte vi dessverre sløyfe å stoppe på Kapp på turen hit, fordi vi mangler vann. Men vi er redd for at vi får en enorm flom når det begynner å smelte i fjellet, det sier Steinar Selanger, kaptein på Skibladner.

For når de store snømengdene i fjellet smelter, vil vannstanden i Mjøsa stige. Dermed kan for lite vann plutselig bli til for mye vann senere i sommer.

Helt siden 1856 har båten seilt med passasjerer, på Norges største innsjø.

Enn så lenge er det usikkert om båten kan legge til i Moelv, Nes og Totenvika. Men til tross for lav vannstand, så er kapteinen sjøl svært positiv foran årets sesong. Han håper nemlig på at værgudene er på hans side.

– Når Skibladner har begynt i rute, så blir det bare godt vær. Det er jeg helt sikker på, avslutter Selanger.