Flom skaper trøbbel for Skibladner

Mjøsa forsetter å stige og skaper nå store problemer for Skibladner. Alle bryggene unntatt Gjøvik er nå stengt, og flere turer har blitt avlyst.

Harald Rasmussen

Harald Rasmussen, kaptein på Mjøsas hvite svane, er bekymret for situasjonen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Gjøvik var i dag den eneste stedet som hjuldamperen kunne legge til på grunn av flommen, og flere turer har blitt avlyst.

– Nå har vi ti cm å gå på, så må vi flytte båten fra kaia, sier Harald Rasmussen, kaptein på Skibladner, som følger nøye med på høyden på brygga om dagen.

Det blir god tid til å pusse og stelle den hvite svanen når avganger blir avlyst, men det gir lite penger i kassa. Og det er tredje året på rad at både flom, for lite vann og motorhavari stanser båten.

– Det blir omkalfatringer på turer, og det er også en utfordring å få mannskapet på plass, forklarer Rasmussen.

Mjøsa vil fortsatt stige litt

Mjøsa vil fortsatt stige litt de nærmeste dagene og det kan gå flere uker før alle bryggene kan åpne igjen. Dermed står flere charterturer i fare for å bli å bli avlyst. Bare i fjor gikk Skiblader med 500.000 i underskudd.

Mjøsa forsetter å stige og skaper nå store problemer for Skibladner. 
Alle bryggene, unntatt Gjøvik, er nå stengt og flere charterturer har blitt avlyst.
Etter mange år med underskudd er situasjonen nå svært vanskelig for hjuldamperen.

– Dette er vanskelig. For oss betyr det masse penger, og penger trenger vi for å drifte båten, sier Bjørn Blichfledt, styreformann i Oplandske Dampskibsselskap.

Fra Hamar måtte en tur avlyses i dag. Og i formiddag startet arbeidet med å bygge opp brygga slik at Skibladner kan legge til der i morgen.

Vil ha permanent ombygging av brygger

Nå ser dampskips-selskapet på mulighetene for en permanent ombygging av alle bryggene.

– Vi må se på om vi kan legge til både når vannstanden er lavere og høyere enn det normale. For det finnes ingen normal sommer lenger, ser det ut til, sier Blichfeldt.