Hopp til innhold

Høg vannstand gir store problemer for Skibladner

Vi har snart ingen normal sommer lenger, enten er vannstanden for høy eller for lav. Bryggene må derfor utbedres for at vi kan legge til kai, sier Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibsselskap.

Skibladner

For høy vannstand gjør at Skibladner har problemer med å legge til kai.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Steinar Selanger

Kaptein på Skibladner, Steinar Selanger sier kommunene må bygge høyere kaier.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er et vakkert syn når Skibladner seiler forbi også på en fuktig sommerdag. Men mange fuktige sommerdager gjør at verdens nest eldste hjuldamper i drift må seile forbi også mange av anløpshavnene langs Mjøsa.

Kaptein på Mjøsas hvite svane, Steinar Selanger, kan fortelle at vannstanden i Mjøsa nå er så høy at de ikke kan legge til kai ved alle havnene langs ruta.

– Kaiene er for lave i forhold til vannstanden. Vi kan derfor ikke komme inn til mange av dem fordi vi får skovleboksen over kaia, noe som kan ødelegge skovlene, forklarer kaptein Selanger til NRK.

Med dagens vannstand kan ikke Skibladner legge til kai ved Nes. Og kapteinen sier de er bare så vidt de kan legge til på kaia i Hamar.

Ber kommunene langs Mjøsa om å bygge nye brygger

I fjor måtte Skibladner legges i opplag en uke midt i den beste sesongen på grunn av høy vannstand og lave brygger. Derfor ber nå styreleder Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibselskap, som eier og drifter Skibladner, om at kommunene rundt Mjøsa bygger høyere brygger.

– Vi eier ingen av bryggene langs Mjøsa. For at vi skal kunne legge til kai i de kommunene som ønsker det må vi ha brygger som kan ta oss imot, uavhengig av vannstanden i innsjøen, understreker Blichfeldt.

Anita Ihle Steen

Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen vil ta kaiproblemet videre.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Blichfeldt sier selskapet allerede i fjor begynte å gå igjennom alle bryggene langs Skibladners rute. De ser nå på hva som skal til for at hjuldamperen skal kunne legge til kai både når vannstanden er lav og når den er høy.

– Vi har snart ingen normalsommer lenger, så dette er en problemstilling vi kommer innom hvert eneste år. Bryggene må utbedres for at vi skal kunne seile som normalt, sier Blichfeldt.

Men det er kommunene som er bryggeiere, og det er derfor de som må komme med bevilgninger for å utbedre bryggene sine. Skibladners annøpsbrygge i Nes hører under Ringsaker kommune. Ordfører Anita Ihle Steen sier hun vil se på hvilke forbedringer som gjøres for at Skibladner skal kunne fortsette å legge til kai i kommunen.

– Dette er et innspill som vi må ta med oss videre, sier Ihle Steen.

SE VIDEO:

Høy vannstand i Mjøsa gjør at Skiblandner ikke får lagt til ved alle alle stoppestedene i Mjøsa

Høy vannstand i Mjøsa gjør at Skibladner ikke får lagt til kai.