NRK Meny
Normal

Skibladner er omgjort til flytende tv-stasjon

Nå bugner det av kameraer, mikrofoner og annet tv- og radioutstyr på «Mjøsas hvite svane» Skibladner. Fra i dag kommer sommersendingene i NRK fra den gamle hjuldamperen.

Skibladner får påmontert ett av flere spesialkamera

Spesialfotograf Jan Benkholt monterer superkameraet i masta på Skibladner.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Det er NRK Hedmark og Opplands egen mjøsdronning, Helle Therese Kongsrud, som fra i dag, tirsdag, skal lose NRKs seere minutt for minutt med Skibladner. Sendingen går fra klokken 9.30 til klokken 14.30 tirsdag og onsdag på NRK1. Torsdag, fredag og lørdag, blir sendingene noe kortere, men begynner klokken 9.30 på samme kanal.

Sammen med NRK Sommeråpent vil Skibladner legge til kai på Kapp, Atlungstad, Lillehammer, Hamar og Gjøvik. Her finner du programmet for alle stedene.

Helle Therese Kongsrud

Helle Therese Kongsrud gjør seg klar til minutt for minutt med Skibladner.

Gammelt og godt

I går startet de siste forberedelsene gjort i maskinrommet før den store seilasen.

– Vi har i grunn ikke noe problem med noe. Maskineriet er gammelt og solid. Godt innkjørt, konkluderer maskinsjef ved Skibladner Einar Klavenes.

Har dere full kontroll?

– Vi har det, men jeg vet ikke om alle andre har det.

Produksjon

NRKs ansatte gjør seg klar til produksjon inne på Skibladner.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

I mannskapsmessen, som nå benyttes til tv-produksjon, er produsent Thomas Hellum litt i tvil på om hvordan de ligger an.

– Vi har ikke helt kontroll akkurat nå, men klokken halv ti tirsdag er jeg nokså rolig på at det virker. Vi har utrolige flinke folk i alle ledd som tar ansvar for sine funksjoner.

Fornyet oppmerksomhet

Utsikt

Dette er noe av utsikten folk kan vente seg fra Skibladner.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Direktør Arne Julsrud Berg ved Mjøsmuseet, synes det er gøy at verdens eldste hjuldamper i drift nå får stor oppmerksomhet.

– Skibladner er et internasjonalt, teknisk kulturminne, som er fredet av Riksantikvaren, men den er et symbol for alle som bor i Mjøs-distriktet. I tillegg er det viktig å formidle denne nasjonale-kulturskatten til folk rundt omkring i Norge, sier Julsrud Berg.

Ved Mjøsmuseet på Gjøvik finnes det en utstilling som tar for seg rutetrafikken på Mjøsa, historisk sett. Mjøsa, er den innsjøen i Norge som har størst antall motor- og dampfartøyer i rutegående trafikk.

Skibladner

Skibladner i stolt driv.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

– I perioden fra 1840 og frem til moderne tid, går det 60 fartøyer i trafikk på Mjøsa, forteller Julsrud Berg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Oppdatering om trailer av veien

    Trafikken kan passere i et felt, men det vil bli stengt en kort periode når berging kommer, etter at en trailer kjørte av veien på riksvei 3 ved Hanestad i morgentimene.

  • Trailer av veien

    På riksvei 3 ved Hanestad i Hedmark har en trailer kjørt av veien. Trafikken blir dirigert på stedet, opplyser Vegtrafikksentralen.

  • Dømt for sigarettsmugling

    En mann fra Lituaen er dømt til fengsel i 75 dager for sigarettsmugling. Han ble stoppet på Østby i Trysil den 25. januar i år med 180.000 sigaretter i bilen. Sigarettene ble inndratt og mannen mister retten til å kjøre bil i Norge i to år framover.