Hopp til innhold

Debatt om Hadelandskommunen

Gran og Lunner kommuner har lenge arbeidet med et sammenslåingsprosjekt. Men slett ikke alle er overbevist om at større er bedre

Skal Gran og Lunner slå seg saman? Det er det aller viktigaste spørsmålet i kommunevalkampen i dei to kommunane denne hausten. Willy Westhagen frå Gran bygdeliste, Rune Meier frå Gran Høgre, Trygve Brandrud frå Lunner Senterparti, Randi Thorsen frå Gran Arbeiderparti og Ulf Oddvar Rogneby frå Lunner Venstre diskuterte saka på eit debattmøte 25/8 2015.

Se hele debatten fra biblioteket på Gran.

Valglogo

– Hva er det som blir så mye bedre med en sammenslåing, spurte flere av tilhørerne i biblioteket på Gran.

– Alt, slo Ulf Oddvar Rogneby i Lunner Venstre, fast.

Det var slett ikke alle enige i. Temperaturen i panelet var høy da kommunesammenslåing mellom Gran og Lunner kommuner ble debattert.

– Utredningen ble satt i gang for to år siden og foreløpig har det ikke kommet noe på bordet som tyder på at en sammenslåing gjør alt bedre. Når to små kommuner slår seg sammen, er vi fortsatt små, sa Senterpartiets Trygve Brandrud.

– Vi mener at et godt samarbeid mellom de kommunene er bedre enn en sammenslåing, sa Willy Westhagen i Gran Bygdeliste.

– Tåkeprat!

Rune Meier, Randi Thorsen og Ulf Oddvar Rogneby

SIER JA: Rune Meier (H), Randi Thorsen (Ap) og Ulf Oddvar Rogneby (V) mener sammenslåing er vegen å gå.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Trygve Brandrud og Willy Westhagen

Trygve Brandrud (Sp) og Willy Westhagen (Gran bygdeliste) vil ikke slå sammen Gran og Lunner.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Selv om debatten gikk varm, var flere i publikum kritiske til at politikerne i panelet brukte svevende uttrykk, som ikke egentlig sa noe om hva en sammenslåing vil si for innbyggerne i en eventuelt sammenslått kommune.

– Det er blant annet stor forskjell på eiendomsskatten i de to kommunene. Hvordan vil dette nivået bli etter en sammenslåing, spurte en i publikum.

– Det er også stor forskjell på hvor mye som brukes på kultur i de to kommunene. Jeg vil vite hvilket nivå politikerne ønsker å legge seg på, spurte en annen.

Høyres Rune Meier svarte for hele panelet:

– Det er en grunn til at vi uansett ikke kommer til å være en sammenslått kommune fra 1. oktober 2015. Det er fortsatt mange ting vi må jobbe med, men vi mener grunnlaget er der for å komme til enighet.

Enighet om «Hadeland»

Fire av fem politikere i panelet er enige om at en ny eventuell kommune bør hete «Hadeland», til tross for at Jevnaker kommune, som også er en del av området Hadeland i denne omgang har valgt å stå utenfor utredningen om sammenslåing.

– Når noen spør hvor vi er fra, så svarer vi jo «Hadeland», så det er naturlig at det er navnet på en ny kommune, sa Senterpartiets Trygve Brandrud.

På spørsmål om hvor kommunesenteret i en ny kommune skal ligge, mener også alle fem at det er Gran som er naturlig, men alle er skeptiske til å bruke penger på å bygge nytt for nye kommunale tjenester.

– Vi har god bygningsmasse i både Gran og Lunner, så vi ønsker å bruke de byggene vi har, så langt det går, sa Venstres Ulf Oddvar Rogneby.

Flere saker fra Innlandet