Hopp til innhold

Reiseforsikring på mobilen ble starten på marerittet

HAMAR (NRK): Kjetil Gimse og Anja Løvbakke hadde reiseforsikringen lagret på mobilen. Det skapte kjempeproblemer da de og mobilen ble skadd i ei trafikkulykke i Thailand.

Anja Løvbakke og Kjetil Gimse

TILBAKE I HAMAR: Kjetil Gimse og Anja Løvbakke, her på kontoret til Gimse på Ajer legesenter. Hun fikk en leverskade og et ribbeinsbrudd, og han brakk beinet i ulykken i Thailand.

Foto: Madeleine Liereng / NRK

Samboerparet fra Hamar, han lege og hun sykepleier, var på ferie i Phuket i Thailand i begynnelsen av februar, da de ble skadd i en alvorlig trafikkulykke.

Paret stod langs veien da en bil og en motorsyklist kolliderte. De ble truffet hardt av motorsyklisten, og begge ble stygt kvestet. Men på sjukehuset fikk de ikke hjelp.

Hadde forsikringen på mobil

Problemet var at de hadde forsikringsbeviset på mobilen, som ble ødelagt i ulykken. Og sjukehuset ville ikke behandle det skadde paret før de kunne bevise at de hadde forsikring.

Kjetil Gimse

AJER LEGESENTER: Kjetil Gimse brakk beinet i ulykken, men er nå delvis tilbake på jobb som lege i Hamar.

Foto: Madeleine Liereng / NRK

– I Norge får man først medisinsk hjelp, så tar man formaliteter i etterkant. Men der var det motsatt, sier Anja Løvbakke, som selv er anestesisjukepleier ved Hamar sykehus.

Paret fikk beskjed om å faxe papirer fra Norge. I fire timer fikk de verken hjelp eller så mye som en paracet, forteller Gimse.

– Benet sto i 90 grader

For Løvbakke kunne ventetiden på sykehuset fått alvorlige konsekvenser, mener Gimse.

– Anja hadde jo veldig vondt i leveren, og det kunne fort vært indre blødninger, men vi fikk altså ikke hjelp til å få det avklart, sier Gimse.

Selv hadde Gimse et benbrudd, som han ikke fikk hjelp til å behandle.

– Det mest utrygge var skaden til Anja, som altså var uavklart. Jeg hadde et rent benbrudd, det var greit nok. Selv om vinkelen var omtrent 90 grader, så visste jeg hva det var, sier Gimse.

En av fem dropper reiseforsikringen

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, dropper 20 prosent reiseforsikringen.

Det er et skremmenede høyt antall som reiser uten forsikring. Det blir som russisk rulett, og folk glemmer hvor store kostnadene kan bli hvis man blir syk eller skadet, sier hun.

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring

Hun mener denne historien viser hvor viktig det er å ha forsikring tilgjengelig.

– Først og fremst må du vite hvor du er forsikret, og så ha med deg kontaktinfomasjon til enhver tid, sier Vennesland.

– Utrolig viktig

Bjørn Gunnar Pedersen

FORSIKRINGSSPESIALIST: Bjørn Gunnar Pedersen oppfordrer folk til å skaffe seg reiseforsikring.

Foto: Madeleine Liereng / NRK

– Det kan virkelig koste veldig mye hvis du blir syk og lagt inn på sykehus. Da vil du kunne bli gjeldsslave rett og slett, sier forsikringsspesialist i Sparebanken Hedmark, Bjørn Gunnar Pedersen.

Etter at samboerparet kunne vise til forsikringsbevisene fikk de god hjelp på sykehuset i Phuket.

– Vi fikk god hjelp når vi først fikk hjelp på sjukehuset. Og hjelpen fra forsikringsselskapet har vi ingenting å utsette på, sier Løvbakke, som endte opp med ribbeinsbrudd og en leverskade.

– I vår situasjon fikk vi ingen hjelp før forsikringspapirene var på plass, og det kunne vært kritisk, sier Gimse, og legger til.

– Hvis du ikke har råd til å betale en reiseforsikring når du skal på ferie, så har du heller ikke råd til å dra på ferie. Og husk å ha papirene på deg.