NRK Meny
Normal

Refser advokat-kolleger

Jakten på syndebukker etter skytingen på Utøya hjelper ikke ofrene. Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen refser flere av kollegene sine for å skape stress og støy for klientene sine.

Video Bistandsadvokatv refser kolleger

Bistandsadvokat refser kolleger


– Jakten på syndebukker etter skytingen på Utøya hjelper ikke ofrene.

Det mener advokat Inger Johanne Reiestad-Hansen som er bistandsadvokat for 22 ungdommer fra Hedmark som overlevde Utøya-massakren.

– Ubehagelig

Hun liker ikke den høylydte kritikken som flere av de andre bistandsadvokatene har kommet med mot politiet og justisministeren.

– Jeg kjenner innimellom at det har vært ubehagelig fordi mine klienter ikke er opptatt av det i hele tatt. De er opptatt av å ha ro og lite støy. De er opptatt av å få hverdagen sin til å fungere, og at vi skal hjelpe dem med det.

For klientene hennes kan støyen og jakten på syndebukker heller gjøre tingene verre, mener hun.

– Noen ganger kan man ved å lage mye støy rette mye kritikk innenfor områder som kanskje ikke er vårt hovedområde, og faktisk gjøre det vanskeligere for de fornærmede.

– Politiet er hjelpere

Inger Johanne Reiestad-Hansen har et annet syn på jobben som bistandsadvokat enn mange av sine kollegaer. Hun synes ikke de skal opptre verken som etterforskere eller kritikere.

– Jeg tror ikke det er noe stort poeng å jakte på syndebukker nå. Det er andre som skal gjøre den jobben. Jeg tror faktisk ikke det er bistandsadvokaten som skal ha den rollen. Det vi bistandsadvokater skal gjøre, er selvfølgelig å ta vare på klienten, og noen ganger må vi gripe inn, men jeg mener noen ganger at man har blandet kortene litt for mye.

Hennes klienter, ungdommer som overlevde marerittet, er ikke opptatt av å kritisere noen.

– Klientene mine har reagert ganske sterkt på det, og sier at dette kan ikke vi greie å identifisere oss med. Vi opplever faktisk politiet mye som hjelpere.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND