NRK Meny
Normal

Eks-Maihaugensjef: – Dette er en brunsnegle i muséet

Tidligere Maihaugen-sjef Magne Velure går hardt ut mot sin tidligere arbeidsplass etter at VM i terrengsykling ble arrangert blant de gamle tømmerhusene på museumsområdet.

VM på Maihaugen

Sykkel-VM på friluftsmuséet Maihaugen i Lillehammer.

Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen

I en svært kritisk blogg skriver han at muséet ble brukt som «rekvisittar i teatralske events», og at det var en «enorm flora av reklameplakatar og store ballongliknande reklameskulpturar». Magne Velure er tidligere direktør ved det kulturhistoriske museet på Lillehammer. Maihaugen er det største museet i Norge utenfor Oslo.

Nei til eventisme

Tidligere direktør på Maihaugen, Magne Velure

Tidligere direktør på Maihaugen, Magne Velure

Foto: Dag Kessel / NRK

Noen må ruske opp i «denne eventismen som snik seg fram som ein brunsnigel i museumslandskapet», heter det i den samme bloggen.

Velure kaller dette «eit nytt vitnemål om ei naivistisk reklame-ørske som er i ferd med å gjennomsyra det som skulle vera fagleg forankra strategitankar i ein oppegåande museumsinstitusjon».

– Det som er kvaliteten ved Maihaugen ser du ikke i disse tv-overføringene, sier Velure til NRK.

Han mener også det ikke finnes dokumentasjon på at denne typen arrangementer fører til økt besøkstall.

– Jeg har absolutt ingen tro på at disse sportsinteresserte vil komme til Lillehammer for å se hva som er bak reklameplakatene på Maihaugen, sier han.

– Besøkstall ikke viktig

Administrerende direktør Jostein Skurdal avviser kritikken, og sier at høyere besøkstall ikke er noe hovedmål for muséet når de sa ja til å være vertskap for arrangementet.

– Vi har gjennom et samarbeid med VisitLillehammer bidratt til å profilere vår region. Det er vårt hovedmotiv for å si ja.

Jostein Skurdal

Jostein Skurdal, administrerende direktør på Maihaugen

Foto: HIL

– Det er ikke en del av vår markedsføringsstrategi å bruke slike arrangementer ukritisk. Vi har for eksempel sagt nei til Norgescupen i sprintsykling fordi dette ikke ble satt inn en bredere ramme for profilering av regionen, og vi ikke vil være idrettsarena, sier Skurdal.

– Velure skriver at dere har lokket publikum til Maihaugen på falske premisser?

– Dette avviser jeg. Vi har hatt en svært grundig diskusjon på forhånd om alle detaljer. Men jeg legger ikke skjul på at vi har hatt en intern diskusjon om flere av de momentene Velure tar opp. Og jeg respekterer at noen kommer til en annen konklusjon. Det er en viktig diskusjon om balanse Velure tar til orde for.

– Vi har fått svært mange positive og begeistrede tilbakemeldinger etter arrangementet og få kritiske, legger Skurdal til.

– Trengs en debatt

Magne Velure sier til NRK at han håper bloggen kan føre til en bred diskusjon om hvordan kulturinstitusjoner skal profilere seg. Han mener det museumsfaglige tar skade hvis "eventismen" tar overhånd, fordi man ukritisk godtar å være "kulisser".

VM Maihaugen

Terrengsyklister over brua ved Breisjøen, ved seteranlegget på det kjente, kulturhistoriske museet.

Foto: Rannveig Urdahl/Maihaugen