NRK Meny
Normal

Råkjøring i Østerdalen: 700 har mistet førerkortet på tre år

700 førerkort er beslaglagt på tre år i Østerdalen, og enda flere bøter har blitt gitt ut til folk som har kjørt for fort i området.

Riksveg 3 Atna

156 KM/T: Denne sjåføren ble målt til 156 kilometer i timen i 80-sona ved Atna langs riksveg 3.

Foto: Utrykningspolitiet

Det er avisa Østlendingen som har gjort utregninger på antall førerkortbeslag som er gjort i området. De viser at 700 har mistet lappen på tre år på riksveg 3 og riksveg 25.

– Det er et veldig høyt tall når man får det på papiret. Det er ganske ille, sier Stein-Olaf Røberg, som er utrykningspolitisjef for distrikt 1, som inkluderer store deler av Østlandet.

Østlendingen har også sett på hvem som blir tatt i Østerdalen. Det viser at bare tre av ti av dem som blir tatt er fra Hedmark. Mange av fartssynderne kommer fra Trøndelag, Oslo og Akershus. En del utenlandske sjåfører blir også tatt på veiene.

Riksveg 25

BESLAG: 121 kilometer i timen ved Nyhus på riksveg 25. Området er spesielt farlig på grunn av sine mange viltoverganger.

Foto: Utrykningspolitiet

Stort fokus på fart

Røberg sier at høy fart er en utfordring på vegene i Østerdalen i Hedmark.

– Vi har hatt fokus på fart, det har vært tilbakemeldinger fra folk om at det kjøres veldig fort. De aller fleste ulykkene er knyttet til fart, sier Røberg til NRK.

Han legger til at det er mye trafikk på veiene i Østerdalen.

– Det er en av hovedfartsårene mellom Oslo og Trondheim, og da blir det mange pendlere som bruker den, og har det for travelt, sier Røberg.

UP-sjefen sier at det også i Gudbrandsdalen er trafikkulykker, men at det fartsnivået som finnes i Østerdalen ligger en del høyere.

Stein-Olaf Røberg

PLANLEGGER: UP-sjef for distrikt 1, Stein-Olaf Røberg planlegger innsatsen for året som kommer.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Må legge en plan

Utrykningspolitiet har ansvaret for trafikken på hovedvegene i Norge, i tillegg bistår de lokalt politi på mindre veger. I løpet av året har de måttet bruke en del ekstra ressurser i Østerdalen.

– Det som skal til er en holdningsendring hos den enkelte bilist, sier Røberg.

– Utrykningspolitiet vil nå se på tallene som har kommet fram og legge en slagplan for innsatsen framover i 2017, legger UP-sjefen til.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS