NRK Meny
Normal

Rafta stortingspolitikere for å redde Nedre Otta

I dag tok naturvernere og reiselivsfolk med seg stortingspolitikere på rafting i Nedre Otta. Målet med elveturen er å stoppe utbyggingen av vassdraget.

Rafting i Nedre Otta

Ola Elvestuen (V) og Odd Henriksen (H) rafter i Nedre Otta. Vil de redde elva?

I dag fikk lederen av Stortingets energi- og miljøkomite, Ola Elvestuen, og flere andre stortingspolitikere fra flertallskoalisjonen rafte nedover den blågrønne, ville og enda uberørte Nedre Otta.

Nedre Otta

Nedre Otta før kraftutbygging

Foto: Jorun Vang / NRK

– Jeg har aldri raftet før, sa Ola Elvestuen før start.

– Elva kan bli tørrlagt, det er viktig å se konsekvensen, sa Høyres Odd Henriksen.

NVE ønsker utbygging

Men ikke alle ønsker å bevare elva. Både Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) og eierkommunene sier nemlig ja til kraftutbygging. Derfor mobiliserer elveredderne nå.

– Vi har bygd ut nye vassdragsnatur allerede. Presset har vært altfor stort. Nedre Otta har store naturverdier og store friluftsverdier vi ikke kan miste, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet

Elvestuen i Nedre Otta

Leder i Stortingets ener5gi- og miljøkomite Ola Elvestuen

Foto: Planet River

I dag tok Naturvernforbundet, representanter for Den Norske Turistforening, for raftingvirksomhetene og det lokale friluftslivet imot flere stortingspolitikere for å gjøre et nytt forsøk på å stoppe utbyggingen.

Sammen med Venstres Ola Elvestuen og Roger Granum og Høyres Odd Henriksen padlet de den vakre elva.

– Vi håper de får det inntrykket Nedre Otta kan vise fram. Her er det store naturverdier og elva er et viktig rekreasjonsområde og næringsgrunnlag for dem som driver med elvesport i området, sier Håpnes.

– Vi vil at de skal ta med seg det hjem til Stortinget og informere sine kolleger om at det er feil å bygge ned den naturen som klimakrisen truer.

Viktig inntekt

Raftingturene i Nedre Otta utgjør 25 prosent av raftingnæringens virksomhet, forteller Stein Erik Gaustad i GoRafting. Og den betyr ytterligere fem millioner kroner til det lokale reiselivet i spin-off effekter.

Rafter for Nedre Otta

Stein Erik Gaustad i GRafting har klargjort stortingspolitikere og elvereddere

Foto: Jorun Vang / NRK

Mot dette står kraft og kraftinntekter. NVE mener nytten er større enn ulempene, og har gitt konsesjon til Opplandskraft og Eidefoss om utbygging for 1,1 milliarder kroner.

Sel og Vågå kommuner har sagt ja, Oppland fylkeskommune har sagt ja. Men Fylkesmannen i Oppland er imot utbygging sammen med en rekke natur- og miljøvernorganisasjoner og det lokale reiselivet.

Saken er nå til høring. Fikk så raftingturen følger for politikernes syn?

– Jeg er veldig skeptisk til utbygging, sa lederen av energi- og miljøkomiteen Ola Elvestuen (V) etter endt ferd ned elva.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS