Larsen avbrøt utspørring av 16-åring

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, ba om å få avslutte utspørringen tidlig fordi jenta gråt i vitneboksen.

Rettsak Rune Øygard

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen avbrøt sin utspørring av jenta onsdag

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter at aktor Thorbjørn Klundseter har spurt ut jenta, var det onsdag ettermiddag Øygards advokat Mette Yvonne Larsen som startet sin utspørring.

Hun uttalte i går at hun har mye å spørre jenta om , men lovte samtidig at hun ikke ville «gå i strupen» på henne.

Spørsmålene ble likevel opplevd som tøffe for fornærmede, som gråt i pausen etter første del av utspørringen. Hun ble hjulpet ut av salen og pausen varte lenger enn planlagt.

– Jeg skjønner at du har det tøft, men jeg har en jobb å gjøre, sa Larsen, som tydelig var ukomfortabel med situasjonen.

– Liker ikke situasjonen

Utspørringen kom i gang igjen, men det gikk ikke lenger enn et kvarter før hun ble avbrutt.

16-åringen sa seg villig til å fortsette utspørringen, men Larsen ba dommeren om å avbryte.

Tre kvarter før retten skulle heves ba Mette Yvonne Larsen om at rettsdagen ble avsluttet fordi hun ikke følte seg komfortabel med å spørre ut en gråtende tenåringsjente.

– Jeg liker ikke denne situasjonen, å eksaminere en ung jente som sitter og gråter, sa Larsen, før hun til slutt ba rettens administrator, Torunn Kvisberg, om at resten av utspørringen ble utsatt til i morgen.

Jenta ville i utgangspunktet fortsette for å bli ferdig i dag, men Kvisberg var enig med Larsen i at rettsdagen burde avsluttes.

Det betyr at saken blir ytterligere forsinket. I utgangspunktet skulle Rune Øygard starte sin forklaring i dag, men han kommer tidligst i gang i morgen.

– Forskjellige forklaringer

I sin utspørring gikk Larsen inn i deler av jentas forklaring, og pekte på det hun mener er forskjellige forklaringer om detaljer i saken. Blant annet om hvordan Øygard hadde oppført seg etter at det første påståtte overgrepet da jenta var bare 13 år.

Før pausen ble 16-åringen også bedt om å beskrive kroppslige kjennemerker på Øygard. Larsen viser til en legeerklæring som hevder at ett av disse ikke eksisterer.

Larsen trakk også frem flere forskjellige forklaringer om påståtte overgrep på hytta på Kråkenes. Jenta har forklart at ett overgrep skjedde mens kona var i butikken, men Larsen påpekte at hun ikke brukte kortet sitt de dagene de skal ha vært på hytta.

– 50 overgrep

16-åringen sier det har vært over 50 overgrep totalt, noe Larsen mener blir ett annenhver helg i løpet av to år.

– Det var rundt 50, kanskje mer. Det har vært mye, sier jenta.

Under Larsen sin utspørring av jenta ble det også påpekt at nakenbildene hun forklarte at Øygard har tatt av henne, ikke har blitt funnet av Kripos.

– Stort puslespill

I går fikk for første gang offentligheten høre forklaringen til den nå 16 år gamle jenta som er fornærmet i saken. Forsiktig og lavmælt forklarte hun seg om en lang rekke påståtte seksuelle overgrep fra den 36 år eldre mannen.

– Jeg kommenterer ikke hvorvidt jeg mener hun er troverdig eller ikke. Det blir det opp til retten å avgjøre, men det går ikke an å vurdere troverdighet utelukkende på hva folk sier, det er et mye større puslespill som skal legges, sa Mette Yvonne Larsen etter at retten var hevet i går.

Reporter Marie Ekerholdt forteller hvorfor retten ble hevet tidligere i dag to av Øygard-saken

Forsvarer ba om å heve retten tidligere i dag.