NRK Meny
Normal

Politiet ber folk være varsomme etter sterke ytringer i sosiale medier

Foreldre er fortvila etter skremmende ytringer i sosiale medier knytta til 13-åringens dødsfall i Valdres. Nå ber politiet folk være varsomme.

Linn Hilde Fosso

ADVARER: Påtalesjef Linn Hilde Fosso ber publikum være forsiktige med hva de skriver på sosiale medier etter at en 13-åring ble funnet død i Valdres.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi synes det er viktig å gå ut å mane til forsiktighet overfor yngre medborgere slik at vi ikke skaper nye ofre i en alvorlig sak, sier påtalesjef i Innlandet politidistrikt, Linn Hilde Fosso til NRK tirsdag kveld.

Bakgrunnen er ulike kommentarer i sosiale medier etter at en 13 år gammel jente ble funnet død på ei hytte på Beitostølen.

Også Unicef er bekymret over alle kommentarene som blir skrevet etter 13-åringens dødsfall . De har blitt kontaktet av en rekke bekymrede foreldre i Lommedalen der 13-åringen gikk på skole.

– Vi har fått henvendelser fra foreldre i Lommedalen som er fortvilte og redde. Flere av kommentarene er på grensen til truende og spres som ild i tørt gress. At barn blir omtalt som barnemordere er alvorlig, sier Kristin Oudmayer, Fagansvarlig i Unicef Norge.

Kristin Oudmayer

OPPFORDRER TIL FORSIKTIGHET: Kristin Oudmayer er bekymret over alle kommentarene som blir skrevet etter 13-åringens dødsfall.

Foto: NRK/skjermdump fra Facebook

Ber publikum ha tillit til etterforskninga

Påtalesjef Fosso sier det nå er viktig å overlate til politiet å etterforske saken.

– Vi er i en etterforskningsfase hvor etterforskningsleder på saken gjør fortløpende vurderinger av hva vi skal gjøre. Og det er jo i den anledning besluttet en fremstilling i morgen, sier Fosso.

Hun presiserer også at en siktelse ikke er en endelig konklusjon om at omsorgssvikt har funnet sted. Mora til 13-åringen er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og i flere år før dødsfallet kjempet hun for at datteren skulle få et bedre skole -og oppvekstmiljø.

– Det er jo en rettssikkerhetsgaranti i selve siktelsen. Det er viktig å formidle at en etterforskning tar sikte på å avklare momenter som taler for og taler mot. Derfor går man bredt ut i en etterforskningsfase på en alvorlig sak som dette, sier Fosso.

Hun sier det derfor ikke er grunn til uro rundt dette.

– Vi skal etterforske bredt også i forhold til andre etater hva gjelder denne historien.

13-åring funnet død i Valdres

FAMILIEHYTTE: Dette hyttetunet ble disponert av familien til den 13 år gamle jenta. Nyttårsaften ble hun funnet død her.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Prøver avhøre siktede i morgen

Politiet har foreløpig ikke fått avhørt mora til 13-åringen .

– Det er helsemessige årsaker som ligger bak det. Vi prøver å gjøre et nytt forsøk på formiddagen i morgen og har deretter tenkt å framstille siktede for varetekstfengsling, sier etterforskningsleder Mari Lauritsen Hasle.

– Etter det NRK kjenner til har siktede selv bedt om å få bli innlagt på psykiatrisk sykehus igjen. Er det da mulig å varetektsfengsel henne?

– Det vil jeg ikke kommentere. Dette er en vurdering som vi gjør en forløpende vurdering av, sier Hasle.

En varetektsfengsling vil i så fall foregå i Gjøvik tingrett onsdag ettermiddag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK