NRK Meny
Normal

Plukker sprøytespisser før ungene kan leke i gapahuken

– Elevene får ikke bruke området før voksne har sett over plassen, sier rektor ved Rollsløkken barneskole i Hamar, Gro Kristiansen.

Gro Kristiansen, Rollsløkken skole, Hamar

– Elevene får ikke bruke området før voksne har sett over plassen, sier skolens rektor, Gro Kristiansen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Gapahuken like ved Rollsløkken barneskole brukes til festing og av narkomane, og ungene finner sprøytespisser og glasskår på bakken.

– Kommunen har fått mange klager på området, og nå må noe gjøres. Jeg tror rett og slett vi kommer til å rive den, sier Anne Midtveit, forvalter for park, idrett og friluftsliv i kommunen.

Midtveit legger til at gapahuken på Tigern på Børstad i Hamar er i dårlig stand og innrømmer at den er feilplassert. Det er neppe penger på budsjettet til å rive den i år, men neste år skal den bort.

Grunnen til at den har blitt et tilholdssted for narkomane, er at gapahuken ligger godt skjult for innsyn, og at det derfor er lett å gjemme seg bort der.

Gapahuken på det populære friområdet Tigern i Hamar brukes til festing og av narkomane. På dagtid brukes gapahuken og friområdet av elevene ved Rollsløkken skole og Skjønsberg barnehage, men voksne sjekker området før barna får leke der.

Radioreportasjen fra gapahuken

Urinerer i nabohagene

Festing og tilgrising av gapahuken og urinering i nabohagene er med på å ødelegge litt av idyllen på Tigern, grøntområdet som ligger mellom Rollsløkken skole og Skjønsberg barnehage.

Gapahuk, Tigern i Hamar

Gapahuken på Tigern i Hamar ligger godt skjermet for innsyn og brukes til festing og av narkomane.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

For skolen er dette en kjærkommen plass; et idyllisk sted, med trær, gressplener og en fotballbane rett ved.

– Området er viktig for skolen, sier rektor Gro Kristiansen.

– På skoleplassen er det jo mye asfalt, så det er veldig viktig for de eldste elevene å kunne bruke Tigern til frilek. Vi bruker også Tigern på alle typer aktivitetsdager. Om vinteren aker vi der og bruker skøytebanen, om sommeren bruker vi fotballbanen. Vi kaller Tigern vårt utvidere skoleområde. Den er viktig for Rollsløkken.

Sprøytespiss

Rollsløkken skol har plukket og samlet sprøytespisser fra gapahuken i tre år.

Samler sprøytespisser

Men idyllen har slått sprekker. I tre år har skolen plukket opp og samlet brukte sprøyter, som er lagt i tre tette plastflasker.

– Elevene får ikke bruke området før voksne har sett over plassen, sier rektor Kristiansen.

Også Skjønsberg barnehage bruker området.

– Vi elsker området og bruker det mye, sier Marianne Johansen, som forteller at de rett som det er, må plukke opp både glasskår og sprøytespisser der før de kan leke.

– I dag gikk to voksne i forvegen for å se etter at det trygt før vi kom etter. De fant en del glassbrott som de måtte rydde opp først, og det er ikke uvanlig.

Lekeplass på Tigern i Hamar
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Naboer i nærområdet forteller om kvelder og helger preget av støy fra festglade ungdommer, som bruker området og nabohager som toaletter.

Anne Midtveit sier det kan bli satt opp en ny gapahuk, men dette er ikke bestemt ennå.