NRK Meny
Normal

Siktet for åtte brannstiftelser

En mann i 60-årene er pågrepet og siktet for å ha tent på hele åtte branner, de fleste i et leilighetskompleks i Lia i Kongsvinger. Han nekter for å ha noe med brannene å gjøre.

Glåmdal tingrett

FREMSTILT: Mannen ble onsdag fremstilt for fire ukers varetektsfengsling i Glåmdal tingrett. Han nekter straffskyld, og benekter at han har tent på brannene.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det har de siste månedene vært flere branner i Lia i Kongsvinger. Nå har politiet pågrepet en mann fra distriktet som er siktet for åtte tilfeller av brannstiftelser.

– Det har vært flere tilfeller av brannstiftelser i et leilighetskompleks som vi mener vi kan knytte ham til. Den siste brannen skjedde natt til mandag da en bil brant i Lia, sier politiadvokat i Kongsvinger, Bjørn Erik Pettersen.

Mannen er siktet for grovt skadeverk, som har en strafferamme på seks år.

Tekniske funn

Det er tekniske funn og vitneobservasjoner som er gjort ved brannstedene, som politiet mener knytter mannen til hele åtte branner i løpet av cirka ni måneder.

Bjørn Erik Pettersen

ALVORLIG: – Politiet ser svært alvorlig på brannstiftelsene, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Den første brannen skjedde i mars i år, og den siste altså natt til mandag. Alle i bydelen Lia i Kongsvinger.

Politiet ser svært alvorlig på saken, siden de fleste brannene startet i et leilighetskompleks med åtte leiligheter.

– Det bor et tjuetalls personer her, også barn og personer som har problemer med å bevege seg. Så dette er svært alvorlig, og brannstiftelsene har til dels skjedd nattetid, sier Pettersen.

– Liv kunne gått tapt

De fleste brannen ble raskt oppdaget og slukket, men en av brannene medførte stor skade og bilen som brant natt til mandag ble totalskadet i brannen. Ingen personer ble skadet i brannene.

– En mulig konsekvens her er at liv kunne gått tapt. Nå skal vi ha branntekniske eksperter som skal si noe om dette. De skal finne ut hvordan disse brannene kunne ha utviklet seg, men i verst tenkelige tilfelle kan liv gå tapt hvis man tenner på en brann i en bolig.

Hvis undersøkelsene til de branntekniske ekspertene viser at brannene kunne ha spredt seg og ført til overtent bolig, kan siktelsen mot mannen bli utvidet til å gjelde mordbrann.

Nekter

Politiet ønsker ikke si så mye om hvordan brannene er påtent utover at det er brukt brennbart materiale. Mannen nekter straffskyld.

– Han nekter for å ha noe med brannene å gjøre, og nekter straffskyld for alle postene i siktelsen. Han synes det er vanskelig å bli forbundet med saken.

Onsdag ettermiddag ble mannen varetektsfengslet i fire uker mot sin vilje. Han har foreløpig ikke bestemt seg for om han anker fengslingen. Politiet ønsker å holde mannen fengslet.

– Vi mener det er en fare for gjentakelser, det er såpass hyppige brannstiftelser at vi mener at han må fengsles for at hans virksomhet skal stoppes, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kvinne i 30-åra funnet død

    En kvinne i 30-åra er funnet død i ei leilighet i Kongsvinger, bekrefter politiadvokat Wigdis Hjalmarsen i Innlandet politidistrikt. To personer er siktet i saken. Politiet har etterforsket saken i hele dag, og vil nå avhøre de to siktede personene.

  • Jansrud sølv i NM

    Kjetil Jansrud fra Vinstra ble nummer to i NM i utfor i Hafjell i dag. Jansrud var 0,16 sekunder bak vinneren, Adrian Smiseth Sejersted. Aksel Lund Svindal ble nummer tre.

    Kjetil Jansrud i Kvitfjell
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK