NRK Meny
Normal

– Nå er det Gjøviks tur

GJØVIK (NRK): Gjøvik har langt færre statlige arbeidsplasser enn de andre mjøsbyene Lillehammer og Hamar. Nå kjemper de for å få det nye politihovedkvarteret i innlandet.

Gjøvik

POLITIHOVEDSTAD?: Både Gjøvik (bildet), Lillehammer og Hamar kjemper om å bli nytt hovedsete for det nye politidistriktet i innlandet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er nå litt over 2600 statlige arbeidsplasser i Gjøvik, mens det er over 3200 i Hamar og 3380 i Lillehammer.

– Urettferdig, mener Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg.

Som del av politireformen blir trolig de tre politidistriktene i Hedmark og Oppland slått sammen til ett, og politikerne i Gjøvik mener de bør få hovedkvarteret.

Kampen hardner til

Også Hamar og Lillehammer vil ha politihovedkvarteret. Det er til sammen omtrent 600 ansatte ved dagens tre politidistrikt.

Tidligere har politimester i Hedmark, Tormod Bakke, tatt tydelig til orde for at Hamar bør bli valget.

– Hamar er et naturlig valg. Både med tanke på geografi, befolkningstetthet og forbindelser ellers, har Bakke sagt til NRK.

Espen Johnsen

LILLEHAMMER-ORDFØRER: Espen Johnsen (Ap) mener det er Lillehammers tur til å få statlige arbeidsplasser.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Og ordfører i Lillehammer, Espen Johnsen, kjemper for byen i nordenden av Mjøsa.

– Det er Lillehammers tur hvis en skal ta en ren politisk vurdering av hvor etableringen skal skje, sier Johnsen.

Bjørn Iddberg

GJØVIK-ORDFØRER: Bjørn Iddberg (Ap) mener det er Gjøviks tur til å få statlige arbeidsplasser.

Foto: Geir Randby

Det stemmer dårlig med ordførerkollega Iddbergs vurdering.

– Jeg tror man har hatt en overdreven hang til å legge nye statlige arbeidsplasser til de stedene i landet hvor fylkesmannen og fylkesadministrasjonen er, sier Iddberg.

Gjøvik er den største byregionen i Hedmark og Oppland, men Hamar og Lillehammer er de administrative hovedstedene i de to fylkene.

Iddberg understreker at det politifaglige er det aller viktigste når et nytt politihovedkvarter skal plasseres. Likevel: Ifølge Oppland Arbeiderblad jobber politikere fra flere partier for å fortelle beslutningstakerne at Gjøvik bør bli valget.

Laster kart, vennligst vent...

STORT DISTRIKT: Det nye politidistriktet i innlandet blir på 52 000 kvadratkilometer. Nå er spørsmålet hvor hovedsetet skal være.

– Bedre med samarbeid

MANER TIL SAMARBEID: Professor Håvard Teigen ved Høgskolen i Lillehammer

MANER TIL SAMARBEID: Professor Håvard Teigen ved Høgskolen i Lillehammer.

Foto: Dag Kessel / NRK

Professor Håvard Teigen ved Høgskolen i Lillehammer har regional politikk som sitt spesialområde. Han forstår at Gjøvikpolitikerne kjemper for plasseringen av politihovedkvarteret.

– Gjøvik har et poeng i at de har relativt sett færre statlige arbeidsplasser, og de kommer enda dårligere ut hvis man summerer både statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser.

Han mener likevel at det er stor usikkerhet knyttet til tallene. Dessuten mener han politikerne bør se større på utviklingen i hele regionen, og ikke sitte på hver sin tue.

– Om Mjøsregionen vil ivareta interessene sine i en større nasjonal sammenheng, buirde de sette seg sammen og se om de kan bli enige om en langsiktig masterplan for fordeling.

 • Se også: Politiet på Hamar frykter politireformen betyr færre politi i gatene (reportasje 19.02.2015)
  Den nye politireformen betinger at det blir flere stillinger, sier operasjonsleder i Hamar politistasjon.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Sveen på 8. plass

  Simen Sveen fra Ringsaker kom på 8. plass på 15 kilometer friteknikk på Beitostølen. Landslagssjef Tor Arne Hetland trakk før løpet fram blant andre Sveen som en av de han hadde tro på i toppen, men det holdt ikke i dag. Simen Hegstad Krüger vant.

 • Bil av vegen i Aust-Torpa

  Politiet fikk melding om en bil som hadde kjørt av vegen i Aust-Torpa i Nordre Land i natt. Det var ingen ved bilen da politiet kom til stedet. Senere anholdt politiet en person mistenkt for kjøring i påvirket tilstand. Han anmeldes og førerkortet ble beslaglagt.

 • Håndgemeng på bensinstasjon

  En mann og en kvinne havnet i håndgemeng på en bensinstasjon i Hamar i natt. Politiet måtte komme til stedet og mannen ble bortvist fra sentrum.