NRK Meny
Normal

2x Oftebro spiller Peer Gynt

Nils Ole og Jakob Oftebro, far og sønn, skal spille Peer Gynt på Gålå under oppsetningen i 2017.

Jakob og Nils Ole Oftebro spiller Peer i Peer Gynt

GÅLÅ (NRK): Dermed er det klart at Peer Gynt-organisasjonen har lykkes i å kapre en stjerneduo til hovedrollen i den berømte oppsetningen ved Gålåvatnet.

– Ved siden av et par tekster av Shakespeare, er «Peer Gynt» den mest dramatiske teksten som er skrevet i verden. Det er en ære for en hvilken som helst skupespiller å få spille den rollen, sier Nils Ole Oftebro.

Sigrid Strøm Reibo blir ny regissør

Sigrid Strøm Reibo

FRA 'OPERA-PEER GYNT' TIL 'GÅLÅ-PEER GYNT': Sigrid Strøm Reibo blir ny regissør.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Ny regissør blir Sigrid Strøm Reibo, som da blir oppsetningens første kvinnelige regissør. Reibo vant Heddaprisen i 2012 for beste regi, og hadde i 2014 regien på en nyskrevet operaversjon av «Peer Gynt» på Den norske opera & Ballett.

Hun er utdannet regissør fra Litauen, Danmark og Moskva, og er nå husregissør på Nationaltheateret.

– Jeg ser på Peer Gynt som et menneske av i dag, og tenker at vår tid er befolket av Peer-er, sier hun.

– Teksten ble skrevet i en brytningstid, da folk flyttet fra landet til byen. Den opportunistiske Peer, som er rastløs og hele tiden i bevegelse, var representant for en ny mennesketype. I dag er vi alle i bevegelse, uten den samme lojaliteten og forpliktelsen som tidligere, utdyper Reibo.

Utelukker ikke samtidig opptreden

– Da blir det Jakob som den yngre Peer Gynt og Nils Ole som den eldre?

– Ja, men jeg vil ikke utelukke at disse to kan opptre samtidig under forestillingen. Det er dette vi skal utforske - om det er mulig å fortelle denne historien på en annen måte. Og da kan paralell opptreden være en mulighet.

Over 100 roller

Nils Ole Oftebro er en av de mest profilerte skuespillerne i Norge og har hatt langt over 100 roller i teater, film og TV. Siste roller på TV var i seriene «Mammon» og «Det tredje øyet». Han hadde sin Peer Gynt-debut mens han gikk på videregående skole.

– Det er en enorm glede å gjøre dette sammen med Jakob, og en spesiell glede at det er i akkurat dette stykket, på Gålå, sier Nils Ole Oftebro.

Birkebeiner-stjerne

Jakob Oftebro var tidenes nestyngste da han kom inn på Statens teaterhøgskole som 18-åring. Han har hatt filmroller i «Max Manus» og «Kon-Tiki» og den mannlige hovedrollen i i filmatiseringen av Hamsuns «Victoria». Han gjorde seg også bemerket i storfilmen «Birkebeinerne».

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til teaterscenen etter nærmere fire år med film og TV, og ikke minst blir det gøy å dele scenen med pappa, sier Jakob Oftebro.

Iren Reppen

FORNØYD MED DE NYANSATTE: Iren Reppen, kunstnerisk leder for Peer Gynt AS.

Foto: NRK

– Perfekt kombinasjon

– Vi er svært glade for å ha fått far og sønn Oftebro med i oppsetningen, og at de sammen skal utforske og fordype seg i Peer-rollen. Sigrid Strøm Reibo er en anerkjent regissør, og dette gjør at Norges beste skuespillere gjerne vil jobbe med henne, sier Iren Reppen, kunstnerisk leder for Peer Gynt AS.

Neste år er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev det berømte dramaet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.