NRK Meny
Normal

- Jeg er utsatt for et komplott - alt er i scenesatt

Mannen i 60-årene som er tiltalt for å ha tent på flere branner i eller i nærheten av et leilighetskompleks i Kongsvinger i fjor, mener han er utsatt for et komplott.

Leilighetskompleks i Amundvegen i Kongsvinger
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Han nekter for å ha noe med saken å gjøre. Han mener at konflikter med en nabo og huseier har ført til at det hele er blitt iscenesatt for å skade ham, og få ham vekk fra nabolaget.

Mannen møtte i Glåmdal tingrett i dag tiltalt for blant annet tre tilfeller etter mordbrannparagrafen. I tillegg er han også tiltalt for grovt skadeverk, trusler, plagsom opptreden og falsk anmeldelse.

I løpet av ni måneder brant det til sammen åtte ganger i eller i nærheten av en bygning i Amundvegen i Lia i Kongsvinger. Politiet konkluderte raskt med at brannene var påsatt, og jakten på en brannstifter startet.

I desember i fjor ble mannen i 60-årene varetektsfengslet og siktet i saken.

– Bevisene er plantet

Politiet mener på sin side at det finnes flere bevis som knytter mannen til brannene,

Statsadvokat Iren Johnsen Dahl

Iren Johnsen Dahl

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det er blant annet funnet dna-bevis på brannstedene. Det ble også funnet telys uten veker og veker til telys i leiligheten hans. Telysveker ble også funnet på arnestedet for en av brannene i boligkomplekset.

Mannen i 60-årene mener derimot at bevisene er plantet for å skade ham.

På spørsmål fra statsadvokaten om hva slags grunner det kan være for at det skal ha blitt gjort en konspirasjon mot ham, og satt andres liv i fare, svarer han at det er snakk om misunnelse.

Han sier at han ofte ble utsatt for kommentarer om at han hadde sko av typen Ecco og bergansklær, og han oppfattet dette som misunnelse.

Tiltalte mener noen har tatt seg inn i leiligheten for å plante bevis.

Konflikt med naboen

Han forklarte retten i dag at han hadde en konflikt med en av naboene i leilighetskomplekset, som hadde lånt penger og alkohol av ham, men at han ikke fikk noe av dette tilbake.

Svein Holden, forsvarer

FORSVARER: Svein Holden forsvarer mannen i 60-årene som er tiltalt for blant annet åtte brannstiftelser.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Mannen er også tiltalt for flere tilfeller av trusler, men sier i retten at dette bare er fyllerør.

– Jeg følte meg mobbet og forfulgt. Jeg ønsket bare å være i fred, men fikk ikke være det. Derfor satt jeg for det meste med nedtrukkede gardiner og holdt meg mest for meg selv, forklarte han i retten.