NRK Meny
Normal

Næringslivet heier på storkommune

RAUFOSS (NRK): I en av Norges største industriparker er rådet før folkeavstemningene i dag klart; Si ja! Får ordføreren bestemme blir det nei.

Christopher Braathen

KLART RÅD: Fabrikksjef på Neuman Raufoss, Cristopher Braathen, mener kommunene bør tenke mer som industrien og satse på samarbeid.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

I dag skal folk i 47 kommuner rundt om i landet si ja eller nei til kommunesammenslåing.

En av disse kommunene er Vestre Toten, som skal ta stilling til om de skal danne storkommune med Gjøvik og Østre Toten.

Fabrikksjef Christopher Braaten er ikke i tvil om Vestre Toten har alt å vinne på å slå seg sammen med nabokommunene.

Hvis næringslivet får bestemme, blir det ja i dagens folkevalg – får ordføreren bestemme, blir det nei!

Klart ja fra industriledelsen

I Raufoss industripark arbeider det rundt 2.500 personer i bortimot 40 forskjellige bedrifter.

Braathen er fabrikksjef på Neuman Raufoss i tillegg til styreleder for paraplyorganisasjonen NCE Raufoss. De har mellom 80 og 100 medlemsbedrifter og omsetter for til sammen 7 milliarder kroner i året.

Han mener godt og langsiktig samarbeid er årsaken til industrieventyret på Raufoss.

– Sammen er vi sterkere, rett og slett. Vi har dratt i land milliardkontrakter det siste året. Det er ikke fordi vi sjøl er så veldig store, men fordi vi bruker hele parken og hele tyngden når vi selger oss inn, sier Braathen.

Og han mener kommunene definitivt bør lære av dette, og tenke på dette, når de står overfor avgjørelsen om å slå seg sammen med andre.

– Jeg mener det er de samme mekanismene som gjelder i kommunesammenslåingene. Når de skal argumentere for bedre veier, infrastruktur og annet, så er det bedre å være en sterk region i stedet for små, svakere kommuner.

Nei fra ordføreren

Et par gode steinkast utenfor industriparken finner vi ordfører i Vestre Toten, Leif Waarum. Han skrev under på en intensjonsavtale om å slå sammen sin kommune med Gjøvik og Østre Toten.

I ettertid har han imidlertid sjøl bestemt seg for å stemme nei til kommunesammenslåing når han og innbyggerne går til stemmeurnene i dag.

– Jeg mener Vestre Toten kommune er en kommune som beveger seg i riktig retning og vil klare seg alene i flere tiår framover, sier Waarum.

Leif Waarum

JA TIL NEI: Ordfører Leif Waarum skrev under på intensjonsavtalen med naboene om å slå seg sammen, men kommer sjøl til å stemme nei når han står ved valgurna.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Men det suksessrike næringslivet i kommunen ber altså ordføreren og folket lære av dem og si ja til å slå seg sammen med naboene.

– Vi skal være med på å utvikle det næringslivet vi har i dag og sørge for at den samhandlinga innen næringsutvikling som trengs i regionen her skal fortsette, forteller Waarum.

Nå er det altså opp til folket å bestemme hvem de vil høre på, og om de skal stemme ja eller nei.

Blant de 47 finner vi 10 kommuner i Oppland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil av veien ved Magnor

    En bil av har kjørt av veien på Rv 2 ved Magnor. Nødetater er på vei. Det er meldt om glatte veger i området og noe redusert fremkommelighet på stedet.

  • Kolonnekjøring over Haukelifjell

    På grunn av uvær er det nå kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell, melder Statens vegvesen.

  • Ledig billetter til Hockey Classic

    Det er ennå billetter igjen til kveldens storkamp i Håkons Hall mellom Lillehammer og Storhamar. Plassene er i feltet som er tildelt Storhamar-supportere. Det er ventet snaut 10.000 tilskuere til oppgjøret mellom de to rivalene.