NRK Meny
Normal

Mobbeoffer som tente på skole vil ha erstatning

Han tente på skolen der han ble mobbet i barndommen. Nå vurderer han å saksøke kommunen fordi han ikke fikk hjelp da mobbingen pågikk.

Brann Kilde barneskole

TENTE PÅ SKOLEN: Mobbeofferet forsøkte i 2012 å tenne på barneskolen der han ble mobbet gjennom flere år. Nå forbereder han et mulig søksmål mot kommunen.

Foto: Jan Egil Løvbakk / NRK

Mannen, som nå er tidlig i 20-åra, ble fredag dømt til 60 dagers fengsel for å ha tent på Kilde skole i Moelv i Hedmark.

– Han opplever det selv som en hevnaksjon knyttet til at han ble mobbet på skolen og ikke ble ivaretatt den gang, sier advokaten hans, Inger Johanne Reiestad Hansen.

Nå starter advokaten arbeidet med å samle dokumentasjon til det som kan bli en ny runde i retten, der mannen går til søksmål mot skoleeier Ringsaker kommune.

Det er Hamar Arbeiderblad som skriver om saken i dag.

– Ble skadd av mobbingen

Natt til fredag 3. august 2012 tente han på sin tidligere barneskole skolen der han gikk i barndommen. Han helte bensin utenfor lærerværelset og tente på. Snarrådige naboer varslet politi og brannvesen, noe som hindret en storbrann.

Allerede kort tid etter pågripelsen var det klart at motivet var en vanskelig skoletid.

Inger Johanne Reiestad Hansen

SAMLER DOKUMENTASJON: Mannens advokat Inger Johanne Reiestad Hansen er i gang med å samle dokumentasjon til det som kan bli en erstatningssak mot Ringsaker kommune.

Foto: NRK

I retten kom det fram hvordan den unge mannen ble mobbet gjennom barndommen og at dette har påførte ham psykiske skader.

– Han har ikke greid skolegangen og er i dag uten arbeid. Dette har en klar sammenheng med hva han har opplevd. Den omfattende mobbingen har medført store psykiske problemer for ham, sier advokat Inger Johanne Reiestad Hansen til NRK.

Hun forsvarte den unge mannen i rettssaken etter skolebrannen.

Mener skolen kan ha sviktet

Nå er Reiestad Hansen i gang med å undersøke nærmere om det kan være grunnlag for erstatningssak mot kommunen.

– Det kan se ut som det er mange unnlatelsessynder fra dem som hadde ansvaret da han gikk på skolen. Med det mener jeg at det ser ut til at han ikke ble hjulpet, og når han ble hjulpet så ble han kanskje hjulpet på en måte som bare økte stigmatiseringen av ham, sier hun.

Ringsaker kommune vil ikke kommentere den aktuelle saken. Men ordfører Anita Ihle Steen sier til Hamar Arbeiderblad at ingen skal behøve å oppleve mobbing, og at de vil undersøke alle sider av saken og få fram fakta.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.

  • Listhaug utsatt for heksejakt

    Leder i Hedmark og Oppland høyre, Lise Berger Svenkerud, mener avgåtte justisminister Sylvi Listhaug har blitt utsatt for en heksejakt. På sin facebookside skriver Høyre-lederen hun er glad for at Sylvi Listhaug lover at hun ikke kommer til gå stille i dørene framover.

  • Listhaug går av

    Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.