Miljøparti vil ha flere biler i sentrum

Miljøpartiet De Grønne vil ha flere biler og mer trafikk i Lillehammer sentrum, slik at flere handler i sentrum og dermed redder sentrumsbutikkene.

Miljøpartiet De Grønne vil ha flere biler og mer trafikk i Lillehammer sentrum, for å få flere til å handle i sentrum og dermed redde sentrumsbutikkene. Handelsstanden jubler over standpunktet.

Reporter Geir Røed/fotograf Harald Chr. Eiken.

Lillehammer vil både fremstå som sykkelby og ha flest mulig biler i sentrum, og miljøpartiet støtter tiltaket.

Vil ha folk i sentrum

Torbjørn Dahl

Det er viktig med folk i sentrumsgatene, slik at butikkene overlever, mener Torbjørn Dahl i Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Harald Chr. Eiken / NRK

Et paradoks kanskje, men det handler om å få folk til sentrum.

– Det kan høres ut som et paradoks, men vi er opptatt av et levende sentrum. Vi er bekymret for lekkasjen til kjøpesentrene Strandtorget og Rosenlund, derfor ønsker vi å tilrettelegge for at flere skal bruke sentrum. En midlertidig løsning er å gjøre det lettere å parkere, sier kommunestyrerepresentant Torbjørn Dahl fra Miljøpartiet De Grønne.

– Mange vil undre seg over at dere har dette standpunktet?

– Vi mener at vi kan forsvare det, fordi et levende sentrum er i det lange løp mer miljøvennlig enn at vi har disse store kjøpesentrene ute i periferien, sier Dahl.

Mer gratis parkering i sentrum

Mange sentrumsgater sliter med lekkasje til store kjøpesentre. Lillehammer kommunestyre vedtok i vår enstemmig et ettårs-prøveprosjekt med mer gratis parkering i sentrum.

Lillehammer

Kommunen vedtok å fjerne deler av parkeringsavgiften for å få flere folk til sentrum.

Foto: Harald Chr. Eiken / NRK

Det innebærer at det er gratis å parkere i sentrumsgatene etter klokka 15 på hverdagene, og at den første timen i de to kommunale parkeringshusene i sentrum er gratis.

Men selv om Lillehammer har mindre avgiftsparkering enn tidligere, er Lillehammer likevel den dyreste Mjøsbyen å parkere i på dagtid.

I Lillehammer koster det 72 kroner å parkere i tre timer mellom kl. 09 og 15. I Gjøvik koster det 48 kroner og i Hamar koster det bare 36 kroner. Men i Gjøvik må man betale mellom kl. 08 og 17, og i Hamar mellom 09 og 17. I Gjøvik er det imidlertid helt gratis å parkere på lørdagene. Det er det ikke i Lillehammer og på Hamar.

Også på de kommunale parkeringsplassene litt lenger unna sentrum er det prisforskjeller. I Gjøvik og på Hamar koster disse plassene mellom 20 og 30 kroner for ett døgn, mens samme type plasser koster 56 kroner døgnet i Lillehammer.

Flere kunder i sommer

Likevel så opplever butikkene i sentrum av Lillehammer en omsetningsøkning etter vedtaket.

– Jeg tror at gratisparkeringa i sommer er årsaken til den betydelige økningen i sentrum i sommer. Et slik tiltak kan være et være eller ikke være for butikkene i sentrum, hvis man setter de inn i riktig tid. Det er viktig å sette i gang slike tiltak før det har blitt for rolig i sentrum, sier Wenche Haug Almestrand i handelsstandsforeningen Lillehammer sentrum.

Hun sier de kunne ønske seg enda mindre parkeringsavgifter, men er fornøyd med prøveprosjektet som er satt i gang.

– Det ideelle for oss hadde vært hele dagen og alle kommunale plasser, sier Haug Almestrand.