Hopp til innhold

Mener OL i 2022 er en fulltreffer

Ordfører i Øyer, Mari Botterud, vil overbevise folk om at OL i Oslo er en god idé. Lørdag forsøkte hun å skyte blink blant gjestene i Hunderfossen familiepark.

Botterud

FULLTREFFER: Ordfører i Øyer, Mari Botterud, håper på full blink for et OL i Oslo i 2022. Lørdag var hun i Hunderfossen familiepark for å overbevise folk om at lekene er en god idé.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Høyre-ordfører Mari Botterud mener Oslo bør arrangere OL i 2022, med støtte fra Lillehammer-regionen. Hun er så opptatt av dette at hun velger å bruke tid på å promotere planene i Hunderfossen familiepark. Her håper hun på å samle støtte blant befolkningen.

– Jeg vil gjerne være med som OL-ambassadør. De olympiske lekene vil bety svært mye for landet vårt og for regionen, sier hun.

I begynnelsen av juli ble Oslo offisiell OL-kandidat.

Sammen med organisasjonen Oslo2022, snakket Botterud lørdag formiddag med gjester fra hele landet. Et flertall på landsbasis er negative til et nytt OL. Ordføreren håper flere ser de positive effektene lekene drar med seg.

– OL er ikke bare en fjorten dager lang fest. Det er stor aktivitet både før og etter. Det er Øyer et godt eksempel på. Vi har bygd og levert i gjennomsnitt to hytter hver eneste uke i de 20 årene siden Lillehammer-OL sier hun.

Flertallet er i mot OL

Ingunn Olsen, informasjonsdirektør i Oslo2022, mener det er supert at Botterud engasjerer seg i prosjektet. Hun forteller at de har 3000 ambassadører landet rundt. 300 av disse befinner seg i Lillehammer-regionen.

– Det er stort sett unge mennesker som er frivillige ambassadører, men vi har folk i alle aldere, sier hun.

Olsen

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Ingunn Olsen drømmer om at Norge skal tildeles OL.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Ambassadørenes jobb er å bidra til å synliggjøre mulighetene som ligger i OL-planene, og på den måten være med på å øke oppslutningen blant befolkningen. Den siste målingen TNS Gallup utførte for Oslo2022 viser at 39,7 prosent av befolkningen i Hedmark og 42,6 prosent i Oppland, er mot OL. Olsen forteller at folk flest er skeptiske til utgiftene, men mener mange av tingene pengene skal gå til ikke er tydeliggjort godt nok.

– De offentlige kostnadene ved OL og Paralympics er budsjettert til 21,7 milliarder kroner. I tillegg til selve idrettsarrangementet skal disse pengene gå direkte til kunnskap, satsing på næringslivet, et folkehelseprogram og et kulturprogram, sier hun.

Vil oppleve OL

OL-ambassadør Erland Husom håper også på å overbevise feriegjestene i Hunderfossen. 22-åringen tror lekene kommer til å gi mange arbeidsplasser og store ringvirkninger. I tillegg ønsker han seg OL av personlige årsaker.

– Jeg var halvannet år da det ble arrangert på Lillehammer. Jeg vil gjerne oppleve OL på nytt, sier han.

Selv om organisasjonen har en stor stand med egen OL-løype, hvor gjestene kan forsøke seg som olympiske utøvere, er ikke alle like positve til det hele.

Gjester

NEGATIV: Jannicke Fredriksen og sønnen Samuel gjestet Hunderfossen familiepark lørdag, men ble ikke overbevist om at OL er en god idé.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Jeg er fra Oslo, stemte ja til OL, men er nå usikker på hva jeg egentlig mener, sier Jannicke Fredriksen og forklarer at hun er skuffet over IOC.

Hun tror ikke en OL-stand i familieparken kan endre synspunktet hun sitter med.

Olsen mener at selv om man er i tvil, kan man være for OL-planene.

– Man må ikke være enig i alt. Man kan være seksti prosent enig, og dermed være for OL, sier hun.