NRK Meny
Normal

Mekka for hundekjørere

100 hundekjørere har flyttet til Fjellregionen.

Sledehund

Nord-Østerdal og Røros-området er et Mekka for hundekjørere.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Over 100 personer har flyttet til kommunene i Nord-Østerdal og Røros-området de siste åra for å drive med hundekjøring.

Stabile vintre

Det viser en oversikt som arrangørene av Femundløpet presenterer få dager før årets løp starter. Hundekjører Petter Swift og kona Ingunn flyttet fra Tønsberg til Tufsingdalen i Os for tre år siden.

Petter Swift

Petter Swift trives veldig godt i Tufsingdal.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Sammen med sledehunden Jesus og de 41 andre alaska husky-hundene trives de godt i Tufsingdal. Her har de bedre tid, mer plass og topp treningsforhold.

– Stabil vinter og flotte løyper. Det er helt fantastiske forhold. Det er bare her og indre Finnmark som har såpass gode forhold, sier Petter.

Lange stabil vintre med gode treningsforhold lokker hundekjørere både fra resten av Norge men også fra utlandet til å bosette seg.

Les også: Sørlie kan miste Femundløpet

Les også: Femundløpet vant VM-kampen

Kommer fra utlandet

Undersøkelsen er gjort i ni kommuner i Nord-Østerdalen og Røros-området. De fleste innflytterne kommer fra andre deler av Norge, men også sveitsere, franskmenn og tyskere har bosatt seg for hundesportens skyld.

Det er i dag hele 51 trekkhundkenneler i dette området , og 40 av dem drives av innflyttere.

Hundeslede

Nord-Østerdal har perfekte forhold, synes hundekjører Petter Swift.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Det er kjempeflott at vår region er attraktiv for hundekjørere, sier Ragnhild Dåsnes er leder for det store tilflyttingsprosjektet i Fjellregionen, Flytt Hit-kampanjen.

Hun er særlig fornøyd med at hundekjørerne gjerne bosetter seg i utkanten av utkanten, altså i de minste grendene.

Les også: Aldershjem for sledehunder

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.