NRK Meny
Normal

Storstilt feiring av 50 år som nasjonalpark

– Nasjonalparken er i god tilstand i dag, men det er klart vi skal passe på jubilanten framover i forhold til ferdsel og klimaendringer, sier Janne Sollie, direktør i Direktoratet for naturforvaltning.

Jubileumsplakett

Jubileumsplaketten i anledning 50-årsfeiringen, ble avduket i dag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

I dag var det duket for en skikkelig jubelsøndag i Rondane. Folk fra fjern og nær hadde samlet seg ved Spranget inn mot Rondvassbu for å feire at Rondane Nasjonalpark fyller 50 år.

Rondane Nasjonalpark ble oppretta i 1962 som Norges første nasjonalpark, for å ta vare på et stort, sammenhengende og i det vesentlige urørt fjellområde. I 2003 ble parken utvidet, og omfatter i dag nå et område på 963 kvadratkilometer.

Elevene fra kulturskolene i Fron, Ringebu og Sel bød på underholdning med både sang og musikk, samt et utdrag fra «Peer Gynt».

Miljøvernminister Bård Vegard Solehjell var også til stede for å avduke en jubileumsplakett til Rondane nasjonalpark

Nasjonalparken tilbakeført til lokal forvaltning.

Janne Sollie

Janne Sollie sier de fortsatt vil holde et øye med Rondane Nasjonalpark.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Nasjonalparken ble i dag tilbakeført til lokal forvaltning. Fra nå av er det samarbeidsorganet Fjellstyrene i Rondane, et samarbeid mellom fjellstyrene i Folldal, Sollia, Dovre, Sel, Vulufjell, Ringebu og Øyer som skal holde oppsyn med Rondane Nasjonalpark.

Direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Janne Sollie, var til stede under dagens jubileumsfeiring. Hun sier direktoratet allikevel vil holde et øye med 50-årsjubilanten.

– Vi vil holde øye med nasjonalparken framover i forhold til ferdsel i Rondane og eventuelle inngrep. Vi skal også følge med på klimaendringer, så vi vil nok passe på framover, sier Sollie.

Hun sier direktoratet også vil følge med på aktiviteten til fjellstyrene i Fjellstyrene i Rondane.

– Vi vil nok følge med på hva nasjonalparkstyrene gjør, men vi vil i tillegg være opptatt av å få mer kunnskap om parken og hva som skjer her, avslutter Sollie.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.