Maren (20): – Anoreksi er en forferdelig sykdom

GRANAVOLLEN (NRK): Maren Solheim Sørum har levd med alvorlige spiseforstyrrelser i seks år. Flere ganger har hun holdt på å dø. Nå forteller hun sin historie i lys av Valdrestragedien.

Maren Solheim Sørum

FORTELLER HISTORIEN SIN: I seks år har Maren Solheim Sørum slitt med anoreksi. Hun håper at samfunnet nå vil ta inn over seg problematikken rundt spiseforstyrrelser, og alvoret som sykdommen innebærer.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Det er en forferdelig sykdom. Og det er ikke så lett for menneskene rundt å forstå hvor forferdelig og sterk den er. Mange tror at du barne kan spise deg frisk, men anoreksi er en alvorlig psykisk sykdom.

20 år gamle Maren Solheim Sørum fra Gran på Hadeland fikk anoreksi da hun var 14, og har slitt med sykdommen i seks år. Det har gjort et sterkt inntrykk på henne å lese om den 13-årige jenta som døde av avmagring i Valdres.

Maren ønsker nå å fortelle sin historie til NRK, for å bidra til større åpenhet om sykdommen.

Startet med mobbing

Maren har nemlig holdt anoreksien og følelsene rundt den alvorlige sykdommen mest for seg selv. Hun mener at sykdommen ble utløst på grunn av mobbing på skolen.

Maren Solheim Sørum

ALVORLIG SYK: Maren Solheim Sørum forteller at hun har hatt hjertesvikt, nyresvikt, og leversvikt, og hun har utviklet benskjørhet.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Da jeg begynte på ungdomsskolen opplevde jeg mobbing, det å bli utestengt. Jeg følte meg veldig alene. Det å spise mindre var min måte å håndtere skolen og utestengelsen. Det ble på en noe jeg mestret, noe jeg ble flink til. Jeg ville bli tynnere og tynnere, og det ble en ond sirkel, sier Maren.

Og helsesituasjonen ble svært alvorlig.

– Jeg har vært veldig, veldig syk. Jeg har hatt hjertesvikt, nyresvikt og leversvikt, og jeg har utviklet benskjørhet.

Tøft å se fra sidelinjen

Marens mor, Monica Solheim, har gjennom de seks siste årene fulgt Maren gjennom sykdommen. Og hun sier det har vært svært vanskelige år, med mye usikkerhet.

– Det har vært veldig tøffe perioder. Vi visste ikke om hun ville overleve, sier mor.

Se reportasje med Maren og moren her:

20 år gamle Maren Solheim Sørum fra Gran på Hadeland har levd med alvorlige spiseforstyrrelser i seks år. Flere ganger har hun holdt på å dø.Nå vil hun fortelle sin historie i lys av tragedien i Valdres: 
Fylkesmannen i Oppland åpner tilsynssak mot barneverntjenesten i Valdres etter dødsfallet til 13-åringen på Beitostølen nyttårsaften. De vil nå ha opplysninger fra alle aktuelle parter i saka:

Jobber for å bli frisk

Bøker og kunnskap er viktig for Maren. Hun studerer nå til å bli sykepleier, og hun jobber målrettet for å få et best mulig liv. Men hun sier det er en lang vei å gå for å bli helt frisk.

– Jeg jobber for å bli frisk, og jeg er mye bedre nå enn jeg var for ett år siden. Det er fortsatt tanker og følelser, men selve maten går mye bedre enn den har gjort før. Men det er fortsatt nok av utfordringer å jobbe med, avslutter hun.