NRK Meny
Normal

Stor overgrepssak: Mann siktet for voldtekt av jente

Mannen fra Elverum som er siktet for overgrep mot over 30 mindreårige jenter på sosiale medier, er nå også siktet for voldtekt av ei jente.

Henning Klauseie og Roger Næss

ETTERFORSKNING: I september fortalte politiadvokat Henning Klauseie og etterforskningsleder Roger Næss at en mann var pågrepet og siktet for overgrep mot ti jenter. Nå har antall jenter passert 30.

Foto: Frode Meskau

Rett før jul utvidet politiet i Elverum siktelsen mot mannen i 40-årene som er siktet for overgrep og misbruk av mindreårige jenter på sosiale medier.

– I tillegg til det han er siktet for fra før, så er siktelsen utvidet til å gjelde voldtekt av ei mindreårig jente. Han har truet unge jenter til å utføre seksuelle handlinger med seg selv.

Mannen skal ha lurt jenter i alderen ti til 14 år til å sende ham intime bilder og videoer.

– Truet til seksuell handling

Henning Klauseie

POLITIET: Politiadvokat Henning Klauseie sier de nå har utvidet siktelsen mot mannen til også å gjelde voldtekt.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i august, og samtykket før jul til ytterligere åtte ukers varetektsfengsling.

– Voldtektssiktelsen betyr at saken får et mer alvorlig omfang ved at strafferammen nå er på inntil 10 års fengsel, sier politiadvokat i Elverum, Henning Klauseie.

Foreløpig dreier siktelsen seg om voldtekt av ei jente, men Klauseie sier videre etterforskning vil vise om det er snakk om flere jenter.

– Ønsker oppklaring

Mannen har erkjent straffskyld.

– Min klient har ikke spesielle tanker om at siktelsen er utvidet til å gjelde også voldtekt. Han har gjort alt han har maktet for å medvirke til at saken blir oppklart på en best mulig måte og har ingen spesiell kommentar til hvilke bestemmelser aktor vil benytte seg av, sier mannens forvarer, advokat Jostein Løken.

Politiet beslagla 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger hjemme hos mannen da han ble pågrepet i august. De siste månedene har politiet jobbet hardt for å identifisere jentene som de har funnet bilder og videoer av.

Jostein Løken

FORSVARER: Advokat Jostein Løken er mannens forsvarer.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Antall jenter som politiet mener er fornærmede i saken har økt fra ti til over 30 de siste månedene.

– Vi har identifisert ytterligere fire jenter som vi skal avhøre på Barnehuset i Hamar. Det er fortsatt saker igjen som vi mener det har skjedd overgrep mot barn, men vi har så langt ikke klart å finne ut hvem jentene på bildene eller videoene er.

Trolig i retten i høst

Mannen har kommet i kontakt med jenter via sosiale medier som Instagram, Snapchat og KIK og utga seg for å være en jente.

Mange oppretter brukernavn uten å bruke sitt reelle navn og kan dermed skjule hvem de egentlig er. Noe som har gjort det utfordrende for politiet å finne ut hvem jentene på bildene og videoene er.

– Vi kommer til å fortsette med dette arbeidet en stund til og når det går mot slutten så må saken sys sammen og det vil helt klart bli tatt ut tiltale for forhold her. Tanken er at saken skal opp for retten i høst, og vi ser for oss at rettssaken vare noen uker, sier Klauseie.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang