Mann siktet for misbruk av jenter fra 10 til 14 år

En mann i 40-åra fra Elverum er fengslet og siktet for misbruk og overgrep mot 10 mindreårige jenter flere steder i landet. Politiet mener han har hatt kontakt med over 100 jenter på sosiale medier.

Henning Klauseie og Roger Næss

Politiadvokat Henning Klauseie og politioverbetjent Roger Næss sier overgrepssaken er svært omfattende.

Foto: Frode Meskau

Politiet har til nå sikret seg 170.000 bilder, rundt 3000 videoer og en mengde chattelogger.

Mannen skal ha fått jenter i alderen 10 til 14 år til å sende intime bilder og videoer av seg selv. Jentene skal ha følt seg presset eller direkte truet.

Politiet vurderer saken som særdeles alvorlig.

– Vi ser av chatteloggene at dette er jenter som føler seg veldig presset og redde. De frykter veldig for at bilder og film skal komme ut på nettet og identifisere dem, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Falske profiler på sosiale medier

Den siktede mannen kom i kontakt med jentene via sosiale medier. Han opprettet fiktive profiler på blant annet KIK, Instagram og Snapchat, der han utga seg for å være en ung jente.

– Typisk så har han kommentert et bilde og sagt at det er et pent bilde av jenta for å komme i dialog, sier politioverbetjent Roger Næss. I de verste tilfellene, når han først har fått bilder av jentene, så truer han med å legge ut de bildene på nettet, sier Næss.

Mannen skal ha operert i hele landet. Hittil har politiet opprettet saker med fornærmede jenter i Hedmark, Hordaland, Follo, Sunnmøre, Agder, Vest-Finnmark og Nordre Buskerud.

Hittil er han siktet for overgrep mot 10 jenter, men politiet mener ut i fra foreløpig etterforskning, at han har vært i kontakt med over 100 jenter.

Overgrepssak i Elverum

Politiet informerte om den omfattende overgrepssaken i ettermiddag.

Foto: Frode Meskau

Kan være voldtekt

Siktelsen mot Elverums-mannen kan bli utvidet. Han har truet jentene til å gjøre ulike ting.

– Vi etterforsker om jentene har gjort seksuelle handlinger med seg selv på grunn av trusler fra siktede. Og hvis han har truet jentene til å gjøre det, så kan det vurderes som voldtekt etter straffeloven, sier politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt.

Saken ble avdekket da en far tok kontakt med Kripos i slutten av juli i år. Hans datter hadde hatt kontakt med det hun trodde var en annen ung jente, og følt seg truet og presset til å sende nakenbilder av seg selv.

– Han er lei seg

Elverums-mannen har samarbeidet med politiet og har erkjent de sakene politiet har lagt fram for ham i avhør. Han har også innrømmet at han truet noen av jentene.

Jostein Løken

Jostein Løken forsvarer den overgrepssiktede mannen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Min klient har lagt alle kort på bordet, og gjør hva han kan for å samarbeide med politiet, sier mannens forsvarer Jostein Løken.

Løken sier mannen er lei seg for det som har skjedd. Mannen er dømt for tilsvarende forhold i 2012, da i noe mindre skala, og var nå ute med prøvetid.

– Han har bedt om behandling, men har blitt avvist med begrunnelsen at han ikke er syk nok, sier forsvarer Jostein Løken.

Mannen samtykket også til varetektsfengsling. Han ble fengslet den 4. august og sitter foreløpig fram til 26. oktober.

Flere siktet

Også to andre menn er siktet i saken, en fra Hedmark og en fra Agder. De har hatt tilgang til bilder og videoer politiet har beslaglagt hos Elverums-mannen. De er begge pågrepet og har tilstått.

Politiet utelukker ikke at enda flere kan bli siktet. De gjennomgår nå det omfattende bevismaterialet og frykter at omfanget av saken er mye større enn de hittil har bevis for. Politiet ber om at jenter eller foresatte som mistenker noe melder fra.