NRK Meny
Normal

Mange gressbranner

Det har vært svært mange gressbranner i helga. Mange har tatt sjansen på å svi bort gammelt gress, til tross for sterk vind. – Uvettig, mener brannvesenet.

Skogbrannfare

ILD I TØRT GRESS: Seks ganger på to dager har brannvesenet måtte rykke ut til gressbranner ute av kontroll (illustrasjonsbilde).

Foto: Jørn Bærheim / NTB scanpix

Seks forskjellige steder i Hedmark og Oppland har brannvesenet rykket ut til gressbranner ute av kontroll denne helga.

– Folk skal bare svi av litt her og der eller brenne opp hageavfall. Det var fart i vinden i går, men noen tar sjanser likevel, sier alarmoperatør Atle Røed i 110 Innlandet.

De fraråder all gressbrenning når forholdene er som nå.

– Det er noen som tenker at dette har de gjort i alle år, så det går nok bra. Den yngre generasjonen er nok mer vant til å sortere søppel og levere på gjenvinningsstasjonen, sier Røed.

Laster Twitter-innhold

Travel helg for brannbilene

Brannvesenet har hatt en travel helg, men ingen av brannene lørdag og søndag endte med personskader eller store materielle skader.

Her brant det lørdag:

 • Eidskog: Grasbrann på Åbogen. 5-6 dekar med gress og lyng er svidd av. Glåmdal brannvesen Kongsvinger og Austmarka rykket ut og klarte å hindre spredning til et hogstfelt like ved. Brannen slukket etter en time.
 • Sør-Odal: Melding om gressbrann ute av kontroll i Skarnesbråten. Brannen spredte seg til skogkanten og svidde av 1,5 mål med gress før brannvesenet fikk kontroll. Antent med gnist fra kantklipperblad som traff en stein under arbeid.
 • Hamar: Melding om gressbrann ute av kontroll i Imerslundmarka. Brannvesenet fikk kontroll på brannen etter en halvtime. Vedkommende som startet brannen blir anmeldt og må påregne bøtelegging, melder politiet.
 • Vestre Toten: Gressbrann ute av kontroll i Bøverbru. Brannvesen og politi rykket ut. En mann ble anmeldt for bråtebrenning kontroll som medførte utrykning. Ingen skader ellers.

Og her brant det søndag:

 • Stor-Elvdal: En gressbrann kom ut av kontroll, like ved Evenstad stasjon på Rørosbanen. Brannvesenet fikk raskt kontroll på flammene.
 • Gjøvik: I Snertingdal endte en bråtebrann med at et maskinlager tok fyr. Bygningen er nesten nedbrent, men ingen store verdier gått tapt. Politiet har opprettet en sak.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil endre navn på storfylket

  Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

 • Nyvalgt fylkesleder KrF

  Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

  Oluf Maurud
  Foto: Jorun Vang / NRK