Lønnsom folkefest

Årets jubelsesong for Skibladner førte til minst en million kroner i ekstra inntekter på billettsalg.

Skibladner ankommer Hamar minutt for minutt

SAMLING RUNDT HJULDAMPEREN: Skibladner under 'minutt for minutt'-sendinga på Hamar.

Foto: Luftfoto / NRK

– Det er ikke tvil om at NRK Sommeråpent har vært avgjørende for disse tallene. Og allerede nå har vi fått inn flere store bestillinger på neste års chartersesong, sier markedssjef Eva Stø i Oplandske Dampskibsselskap.

12.-16. juli sendte NRK "minutt for minutt" på direkten fra Skibladner, og hadde Sommeråpent-sendinger fra flere anløpssteder.

Eva Stø

TAR FERIE NÅ: Markedssjef i Oplandske Dampskibsselskap, Eva Stø.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Vi ble også hjulpet av ganske bra vær, selv om det ikke var sydentilstander slik som i 2014, sier Stø.

Denne helga var det siste seiling for i år, og tallene viser en omsetningsøkning på 20 prosent i forhold til i fjor. Hjuldamperen har fraktet 20 045 passasjerer, og det er en økning på 3000.

– I tillegg til billettinntektene, kommer også inntekter fra salg i restauranten, opplyser markedssjefen.

Interesse for aksjesalg

Nå øker også interessen for aksjer i den 160 år gamle båten. I sommer er det solgt 380 aksjer, som er pålydende 100 kroner og selges til overkurs for 1000 kroner pr. stk.

– Som aksjonær har du rett til å delta på generalforsamling og stemme over viktige avgjørelser, sier Eva Stø.

Vil utnytte suksessen

Selskapet er nå i full gang med å planlegge neste sesong, og vil gjøre alt de kan for å utnytte effekten av sommeren 2016.

– Jeg vil understreke at suksessen har vært helt avhengig av det fantastiske mannskapet vi har, sier Eva Stø.

– I dag er det jo strålende vær, og god værmelding de neste dagene. Burde dere ikke hatt en uke til?

– Vi kan ikke planlegge driften på så kort sikt. Mannskapet skal tilbake til sine ordinære jobber, og båten skal ha vedlikehold.

Sommeråpent 2016

Jeanette Platou og Kåre Magnus Bergh var programledere under Sommeråpent-sendingene fra Skibladners anløpssteder.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Asiater vil ha flere kulturelle opplevelser

Spørsmålet er hvilke turister som vil betale 250 kroner for en enkeltbillett fra Hamar til Lillehammer, i tillegg til servering. Fagfolk innen reiseliv peker på at det er et økende antall betalingsvillige asiatiske turister som vil ha flere kulturelle opplevelser.

Xiang Ying Mei

Xiang Ying Mei, førsteamanuensis i markedsføring ved Høgskolen i Hedmark.

Foto: Østlandsforskning

– Vi ha alle sett japanere som strømmer ut av bussen for å ta mengder med bilder, for så å sette seg inn igjen ti minutter etterpå. Men dette bildet er mer nyansert, sier Xiang Ying Mei, som er førsteamanuensis i markedsføring ved Høgskolen i Hedmark.

– Begrepet "verdens eldste hjuldamper" er en type nostalgi som tradisjonelt har appellert mest til europeiske turister. Men det er nå stadig flere turister fra Kina, Japan og andre deler av Asia som ønsker en roligere ferie med mer kulturelt innhold.

– Her kan Skibladner ha en mulighet til å nå fram overfor denne gruppen. Det er mange rike utlendinger som vil ha både kultur og natur.

Hun mener også at effekten av TV-dekning er avhengig av en langsiktig strategi, og peker på at Lilyhammer-effekten nå har dabbet av.