NRK Meny
Normal

Lahlum: Lynsjakk er sjansespill

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum, mener Magnus Carlsen må avgjøre VM-tittelen i hurtigsjakken.

Hans Olav Lahlum med sjakkbrett

TROR PÅ JEVN KAMP: Hans Olav Lahlum er spent foran kveldens VM-kamper.

Foto: Gro Engen/NRK

– Jeg tror nok at Magnus Carlsen vil avgjøre dette på de fire partiene med hurtigsjakk. Hvis det skal avgjøres med lynsjakk, så skal det spilles to og to partier og da blir det både kort tid, og så få partier at det blir et veldig stort sjansespill, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

Lahlum holder en knapp på Carlsen, foran kveldens avgjørende VM-kamper.

Hans Olav Lalum

MÅ AVGJØRE KAMPEN I STARTEN: Sjakkekspert Hans Olav Lahlum mener Magnus Carlsen må avgjøre i løpet av de fire hurtigsjakk partiene

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Jeg tror at Magnus er favoritt, men det kan bli veldig jevnt og veldig liten margin. Vi er jo nå over på det stadiet hvor man med ett veldig dårlig trekk, kan tape et parti på dette nivået. Det tror jeg var litt av resonnementet til Magnus da han tok remis i det forrige partiet, fordi jeg tror han tenkte at han stod i en situasjon hvor det var likt, og ett dårlig trekk ville komme til å gjøre at han tapte alt sammen, sier Lahlum.

Lynsjakk er sjansespill

– Nå er vi litt rykket bakover, for nå har vi fire partier og litt mer å gå på, så om han gjør ett dårlig trekk i det første partiet, så kan han fortsatt vinne kampen. Men det kommer nok til å tette seg til ganske fort, jeg tror han håper på en avgjørelse i hurtigsjakken og at det ikke går over i lynsjakk. Lynsjakk er veldig sjansespill her, sier Lahlum.

Med lynsjakk så er spillerne bare på to partier i hver kamp, som også innebærer et stort sjansespill.

Lahlum bodde på skolen, og lærte seg sjakk

Hans Olav Lalum

MANGEÅRIG SPILLER: Hans Olav Lahlum, lærte selv å spille sjakk av en gammel lærer på skolen han bodde på en periode da han var barn.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Sjakkinteressen min startet på skolen. Jeg bodde på skolen, faktisk, fordi foreldrene mine var lærere. Og sjakk begynte jeg å spille i 5-års alderen. På skolen var det en gammel lærer som lærte meg hvordan brikkene skulle flyttes. Jeg ble raskt fascinert av spillet, og kranglet meg til et sjakkbrett av min mor, sier Lahlum.

Sjakken har betydd mye i livet for Hans Olav Lahlum. Han spilte mye sjakk i ungdommen, og møtte likesinnede som var like interessert i spillet.

– Historisk sett så har sjakken vært viktigere for meg sosialt, enn som konkurranse og sport. Men jeg merket også at jeg hadde et utbytte ved det å tenke systematisk, det merket jeg godt da jeg kom på universitetet. At jeg fikk en del nytte av at jeg hadde spilt sjakk. Det er noe med den vitenskapelige tenkemåten og metodikken som jeg fikk nytte av der, sier Lahlum.