Hopp til innhold

Lagde dokumentar om barnebruder: – Det var farlig for dem og for meg selv

Hvert år blir 15 millioner jenter giftet bort mens de ennå er barn. Norske Emilie møtte noen av dem – og har blitt feminist.

Emilie Beck

STERKE MØTER: På sin reise gjennom Bangladesh, Kambodsja og Vietnam møtte Emilie Beck mange kvinner i vanskelige situasjoner. Noen hadde blitt kidnappet og giftet bort, noen var prostituerte barn, fellestrekket var at kvinnene hadde svært få rettigheter.

Foto: Magnus Berggren / Plan International

I dokumentarserien «Stuck», laget for Aftenposten, reiser norske Emilie Beck til Bangladesh, Kambodsja og Vietnam og møter noen av verdens barnebruder.

Historiene og bildene er mange og sterke. Man ser prostituerte barn, brudekidnapping, og hevnaksjoner mot kvinner som ønsker å skille seg.

– Det var fristende å gripe inn, men jeg var også redd for hva det kunne føre til. At det var farlig, for dem og for meg selv, sier Emilie.

Se serien her

– Hva skjer når kameraene ikke er der?

I fjor laget Emilie en dokumentar om flyktningsituasjonen , «Der kommer båtene». Til dokumentarserien om barnebruder trengte man en jente som kunne være både foran og bak kamera, og håndtere vanskelige situasjoner. Valget falt på Emilie – men Emilie visste ikke helt hva hun hadde sagt ja til.

– Dette er det tøffeste jeg har vært med på, mye tøffere enn jeg hadde forestilt meg.

Og hun er redd alle brutale bilder hun fikk se bare viser en liten del av kvinners situasjon og opplevelser.

– Når det skjer ekstreme ting med kameraene på, hva skjer når kameraene ikke er der?

Emilie Beck

DOKUMENTARJENTE: Emilie Beck studerer regi og dokumentarfilm på filmskolen i Lillehammer. Hun ønsker å bruke filmmediet til å fortelle sterke historier og bidra til en bedre verden.

Foto: Magnus Berggren / Plan International

Nybakt feminist

I serien ser man menn uttale at kvinner ikke bør ha rettigheter, og er flere steder å betrakte som en vare. I Phnom Phen i Kambodsja er halvparten av de prostituerte barn – og en salgsvare.

– Jeg syns ikke kvinner bør ha rett til å velge seg en ektemann, sier en gutt og brudekidnapper i en av episodene.

Emilie sier at det har fått henne til å tenke nytt om kvinner. Og at ordet feminist har fått en helt ny betydning.

– Jeg har ikke følt meg verdig til å være feminist tidligere, jeg har ikke følt det har vært spesielt vanskelig å være ung kvinne i Norge. Men nå ser jeg at vi i Norge har et ansvar for å hjelpe kvinner i andre land og verdensdeler. Vi må stå opp for dem også.

– Alle må bidra

Emilie ønsker å bidra til forandring – men innser at hun er liten og ikke i stand til å snu kvinners situasjon alene.

– Jeg forsto at jeg som enkeltmenneske ikke kan endre dette, det er en kultur og et samfunn som må endres, så det må noe større til.

Når Emilie går ut av dokregi ved avdeling for Tv på Høgskolen i Lillehammer i Lillehammer ønsker hun å bidra ved å lage gripende dokumentarfilmer.

– PLAN International og FN jobber med dette, og FN vil få slutt på alt av barneekteskap innen 2030. Så gjelder det for oss alle å bidra på vår måte.

Flere saker fra Innlandet