Kvinneaviser på 8.mars

Flere aviser bomber i dag spaltene med kvinnelige kilder, ellers i året er det gubbeveldet som regjerer.

8.mars-aviser

8.mars-aviser

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Nationen gjør det , Glåmdalen gjør det og Østlendingen gjør det; lager kvinneavis på kvinnedagen. Og den yngste kanalen i NRK lager kvinneradio.

– For en gangs skyld

I NRK P3 er det kun kvinnelige programledere gjennom hele dagen. I Glåmdalen er det kun kvinner som har produsert dagens avis og i Nationen er det kun kvinner i redaksjonen i dag. Østlendingen feirer kvinnedagen med nesten kun kvinner i spaltene, men gjør det ikke uten sjølkritisk vri.

Østlendingen 8.mars

Østlendingen 8.mars

Foto: Tom Haakenstad / NRK

I dagens utgave av Østlendingen er det kun kvinnene som slipper til i spaltene for en gangs skyld, skriver nyhetsredaktør Margrethe Assev i en pressemelding.


For stuntet er også et spark til egen bak fordi avisredaksjonen ikke er dyktige nok til bruke kvinnelige kilder.

– Vår egen telling av 12 aviser fra i fjor viser at kun 32 prosent av kildene vi siterer er kvinner. Det er ikke godt nok. Vi gjenspeiler rett og slett ikke virkeligheten når 70 prosent av dem vi siterer er menn. Utfordringen nå er å gå fra stunt til hverdag, fastslår Assev.

Kvinnelige kilder nok

Norske medier flest har en overvekt av mannlige kilder, delvis fordi menn sitter i flere maktposisjoner enn kvinner, men nok også fordi kvinner ikke stikker seg fram i like stor grad. Men med bevisst jobbing finner man fram til de rette kvinnene, mener Østlendingens nyhetsleder Brynhild Marit B. Møllersen.

– Vi har gjort det samme en gang tidligere, for mange år siden. Når vi tenkte oss om og fikk andre folk på banen, gjenspeilte det seg også i bredden i sakene. Den første tida etterpå var vi ekstra bevisste på balansen i alt fra kjønn til alder, men etter hvert falt vi tilbake i gamle spor, sier Møllersen.

Og forstår vi Østlendingens kvinnelige nyhetsledere rett bør det være en smal sak å rette opp kjønnsubalansen så mye at de kanskje ikke trenger et kvinnebilag neste år?

- Dagens avis viser med all tydelighet at det i vårt dekningsområde er flust av dyktige og taleføre kvinner innenfor politikken, næringslivet, akademia, frivilligheten, kulturen og idretten, sier nyhetsredaktør Margrethe Assev.