Krever utbygging av legevakten i Gjøvik

Plassmangelen på legevakten i Gjøvik fører til uforsvarlige og uverdige forhold for pasienter og helsepersonell, mener tillitsvalgt for legene Erling Egenæs.

Erling Eegenæs utenfor sykehuset i Gjøvik.

OPPFORDRER POLITIKERNE: Tillitsvalgt for legene ved legevakta i Gjøvik. Erling Egenæs oppfordrer kommunepolitikerne i Vestoppland til å gi startsignal for utbygging av legevakten ved Gjøvik sykehus.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Venteforholdene er for dårlige, fordi man blander veldig akutt syke som kommer inn med ambulanse med mennesker som kanskje har lungebetennelse, halsbetennelse eller småskader. De er ikke bra at man har samme inngang for akutt syke som for de som ikke er akutt syke, sier Erling Egenæs.

Tirsdag kveld ble det arrangert et åpent møte om problemene ved legevakten i Gjøvik. Under møtet kom det kraftige reaksjoner fra helsepersonell på at en allerede ferdig plan for utvidelse av legevakta ikke er vedtatt ennå.

– Uverdige situasjoner

Ifølge Erling Egenæs er det så trangt i lokalene i sykehuset i Gjøvik at ambulansepasienter må ligge på bårer i venterommet til de andre pasientene. Han mener dette er kritikkverdig og at enkelte pasienter må få kunne være for seg selv og blant annet ha adgang til toalett på en verdig måte.

– Nå har man stort sett bare ett rom som er observasjonsrom og hvor toalettet er på andre siden av venterommet. Det oppstår hele tiden situasjoner som ikke er verdige, rett og slett, sier Erling Egenæs.

Det foreligger allerede utbyggingsplaner for legevakta som vil løse problemene og øke arealet fra 200 kvadratmeter til 350 kvadratmeter. Men det har nå tatt år uten at planene er vedtatt og iverksatt. Egenæs har en klar oppfordring til kommunepolitikerne.

– Jeg ser på det som den eneste fornuftige løsningen, rett og slett å gi startsignal til den utbyggingen som er planlagt, sier han.

Vil koste 15 millioner kroner

Det åpne møtet ble arrangert av flere lokalllag fra partiet Venstre. Legevakten ligger fysisk ved sykehuset i Gjøvik, men er kommunalt finansiert og drevet av de syv kommunene Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten, Nordre Land, Søndre Land, Lunner og Gran.

Ifølge møteleder Lene Melby, som er Venstre sin førstekandidat i Østre Toten kommune, er kostnadene ved utbyggingen beregnet til å bli 15 millioner kroner.

Melby sier at Venstre-lagene i disse syv kommunene nå kommer til å fremme interpellasjoner i sine kommunestyrer for å få fart på saken.