NRK Meny
Normal

Kreftsyk Furuberg fronter kampanje

GRUE (NRK): Til vanlig kjemper Norsk Bonde- og småbrukarlagets leder, Merete Furuberg fra Grue, mot politikere. Nå kjemper hun mot kreften som har rammet henne for tredje gang.

Merete Furuberg

KREFTSYK: Merete Furuberg går igjennom en cellegiftkur for andre gang og har mistet håret. Neste uke får hun vite hva som skjer videre med hennes livmorhalskreft.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hvert år får over 300 kvinner livmorhalskreft, 70 dør av sykdommen. En av dem som er rammet er leder av bonde og småbrukarlaget Merete Furuberg.

NRK møter henne på hennes småbruk i Svullrya i Grue, der hun har sauer. Her henter hun krefter mellom en ny runde med cellegiftkur.

– Det betyr alt å kunne være her. Kontakten med dyrene og naturen gir så kraft og er meningen med livet, sier Furuberg.

– Ikke nå igjen

For tredje gang er hun rammet av livmorhalskreft. For andre gang tar hun cellegift og har dermed mistet sitt svarte tykke hår. Det var i vår, da hun kjempet for bøndenes sak under jordbruksoppgjøret, at hun fikk vite at kreften var tilbake.

Merete Furuberg

DYRENE: Kontakten med dyrene og naturen på gården i Svullrya i Grue er meningen med livet, mener Merete Furuberg.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Med det samme ble det uvirkelig for meg for jeg hadde ingen smerter, bare unaturlig mye utflod. Da det ble stadfestet at det var kreft, tenkte jeg uff, nå igjen. Så må man bare gå igjennom det.

300 kvinner rammes av livmorhalskreft hvert år. 70 dør av sjukdommen. Celleprøver kan forhindre kreft. Hun er en av mange kvinner som glemte å ta celleprøver i tide.

Hun kunne ha unngått mye av behandlingen hun har vært igjennom hvis hun hadde tatt en prøve.

– I 2000 ble det dokumentert at jeg kunne ha sluppet unna mye, antagelig hadde det bare blitt en operasjon, og ikke de fire store jeg hadde. Jeg var også igjennom seks cellegiftkurer, 31 strålebehandlinger, de fjernet 31 lymfeknuter og jeg mistet håret, sier Furuberg.

Kreftkampanje

Bondeorganisasjonene overlever sitt krav

LEDER: Småbrukarlagsleder Furuberg slik vi er vant til å se henne, i kampen for bøndene. Her i samtale med bondelagsleder Lars Petter Bartnes og forhandlingsleder fra staten Leif Forsell.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nå fronter hun Kreftforeningens sjekk deg-kampanje. En kampanje som skal få jenter til å ta celleprøve mot livmorhalskreft. Budskapet er enkelt ta en celleprøve hos fastlegen og unngå livmorhalskreft.

– Sjøl om jeg har kreft så er jeg forholdsvis frisk og ville bruke mye av tida mi til å få andre kvinner til å ta cellegiftsprøve. Jeg vil si til alle kvinner at de må springe til legen og ta en prøve fordi det kan redde livet. Hvis du kommer tidlig nok så er det ikke sikkert at det utvikles til kreft.

I neste uke får hun svar på hva som skjer videre med hennes sjukdom.

– Jeg er travel på dagen, men natta er ille. Innimellom på dagen når jeg snakker med barnebarnet mitt på Skype eller klapper et dyr så tenker jeg at jeg kan da ikke dø fra alt dette. Men så kommer kampviljen tilbake og jeg tenker at jeg skal tilbake og bli like sterk og sprek som jeg har vært, sier småbrukarlagslederen.