Hopp til innhold

Kommunene følger ikke opp loven - bobileiere rammes

Over halvparten av kommunene i Hedmark og Oppland bryter loven og har ikke tømmestasjoner for bobiler. Det fører til at turister tømmer møkka i naturen.

Bobil

MÅ TØMME: Mange bobilturister benytter anledningen til å besøke hoppanlegget Lysgårdsbakken i Lillehammer når de er innom, og Lillehammer er en av kommunene i Hedmark og Oppland som faktisk har et tømmeanlegg for bobiler.

Foto: Rainer Prang / NRK

Forurensningsloven slår fast at alle kommuner skal ha tømmestasjoner for spillvann og toalettavfall. Men for dem som bruker bobil så byr det fortsatt på utfordringer å finne et tømmested.

– Det er ikke like enkelt for det er ikke alle kommuner som har fulgt opp de kravene de har på seg, sier Knut Randem, bobileier og redaktør av nettavisen Bobilverden.

Halvparten bryter loven

Knut Randem, redaktør Bobilverden

SLITER: Mange bobilturister har utfordringer med å finne tømmested for spillvann og toalettavfall, sier Knut Randem, redaktør av Bobilverden.

Foto: Bobilverden

Nettstedet har forsøkt å skaffe seg en oversikt over hvor i landet det finnes tømmestasjoner – og tallene for Hedmark og Oppland som presenteres på nettsidene er ikke oppløftende.

Det finnes nemlig tømmestasjoner i kun 20 av totalt 48 kommuner.

Bobilverden har flere ganger henvendt seg til landets kommuner for å sjekke om de har opprettet en tømmestasjon for toalettavfall fra bobil, buss eller fritidsbåter – og dermed oppfylt kravene i forurensningsloven.

– Vi ser at det er kommuner som svarer at de ikke har tømmestasjoner og at de ikke har planer om å opprette tømmestasjoner heller. Det gjør meg bekymret, sier Knut Randem.

Store forskjeller

Bobilbrukere NRK Hedmark og Oppland har snakket med er ikke imponert over tømmestasjonstilbudet i Innlandet.

De mener også det er store forskjeller mellom Norge og andre land. De har et inntrykk av at det både er flere tømmeanlegg i andre land og at de er bedre merket og tilrettelagt enn de er i Norge.

Blant stasjonene som finnes i Hedmark og Oppland er en av dem i Hamar.

– Så vidt jeg vet fungerer anlegget på Tjuvholmen godt. Det er lite feil med det, det er greit å kjøre ned der og det er lett å bruke anlegget, sier leder for park, idrett og friluftsliv i kommunen, Anne Midtveit.

Skal sjekke opp kommunene

Konsekvensene av for få tømmestasjoner er at flere av bobilturistene kvitter seg med spillvann og toalettavfall i naturen.

Det er naturligvis ikke bra, men det skjer, innrømmer de bobilbrukerne vi har snakket med.

Fylkesmannen i Hedmark ønsker foreløpig ikke å uttale seg om status for tømmestasjonene i fylket, men sier at de skal sende en forespørsel til kommunene for å høre deres vurdering av situasjonen.