NRK Meny
Normal

– Det trengs et nytt styre før vi vil gå i dialog

Det er full skjæring mellom Femundløpet og Norges Hundekjørerforbund. Femundløpet kommer med sterke beskyldninger etter VM i langdistanse sist vinter og har trukket seg fra alt samarbeid.

Petter Swift

Petter Swift er leder i Femund trekkhundklubb og styremedlem i Femundløpet AS. Han kommer med sterke beskyldninger mot Norges Hundekjørerforbund.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Norges Hundekjørerforbund kommer ikke til å ha noen representanter på Røros når Femundløpet 2012 begynner neste uke.

Femundløpet har nemlig brutt kontakten med forbundet, trukket seg fra terminlista og kommer med kraftig kritikk etter at det første VM i langdistanse hundekjøring ble arrangert på Røros i fjor.

– Det handler om hvordan forbundet opptrådte på i forkant av, under og i etterkant av løpet i fjor. Det skjedde mange ting som ikke var gunstig for oss, våre samarbeidspartnere og de lokale sjekkpunktene. De hadde generelt en uprofesjonell holdning, sier Petter Swift, leder i Femund Trekkhundklubb og styremedlem i Femundløpet AS, selskapet som skal utvikle Femundløpet videre.

– De gjorde ting som var uheldig for oss

Roberrt Sørlie og Sigrid Ekran

Sigrid Ekran ble den første verdensmesteren i langdistanse hundekjøring under fjorårets Femundløpet. Robert Sørlie ble nummer to.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Swift sier det er flere forhold som ligger bak bruddet mellom Femundløpet og forbundet. Kritikken mot forbundets opptreden under VM er tidligere presentert i brev, men ifølge Swift, uten respons.

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj om hva dette gjelder, men de gjorde ting som var uheldige for Femundløpet, sier Swift.

Et annet konfliktområde er at hundekjørerforbundet ennå ikke har lagt fram et VM-regnskap. Et eventuelt overskudd skal fordeles mellom arrangørstedene for de ulike VM-grenene, og Femundløpet mener forbundet kan skylde dem penger.

– Ett år senere får vi fortsatt høre at regnskapet ikke er ferdig – noe jeg ikke kan forstå. Vi ønsker en oversikt over hva penger er brukt på og hvordan de er disponert, men før vi får den oversikt vil jeg ikke gå inn på noe beløp, sier Swift.

Petter Swift

Swift sier han ikke vil gå i detalj om hva kritikken gjelder, – Men de gjorde ting som var uheldig for Femundløpet, sier han.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Avviser kritikken

President Gunnar Solberg i Norges Hundekjørerforbund slår kraftig tilbake mot Femundløpet, og avviser kritikken. Han sier Femundløpet sjøl ikke har lagt fram regnskapstall fra VM.

Han hevder at to av de tre arrangørstedene for de ulike VM-løpene sist vinter, Hamar og Holmenkollen, har levert regnskapspapirene som forbundet trenger, men ikke Femundløpet.

– De har ikke gjort sin del av jobben. Vi kan ikke få til et sluttregnskap før Femundløpet har levert sitt regnskap. Det har de to andre gjort, sier Solberg.

Også når det gjelder måten forbundet opptrådte på under VM-arrangementet sist vinter, benekter han Swifts beskyldninger.

– Jeg avviser på det sterkeste at forbundet har opptrådt kritikkverdig. Jeg var selv til stede under store deler av løpet og har ikke på noen måte sett noe man kan sette fingeren på i forhold til organisasjonen som var på stedet. Dette er løse rykter som de har hørt om og det kan ikke vi forholde oss til, sier forbundspresidenten.

Maktkamp på «tinget»

Et tredje konfliktområde er en intern maktkamp i forbundet. På forbundstinget sist sommer krevde langdistanseklubbene å få inn sine tillitsvalgte med spesialkompetanse i forbundet for å kunne arbeide for utvikling av langdistansesporten, men ifølge Swift ble de nedstemt på tinget.

– Det resulterte i at samtlige langdistanseklubber reiste seg og gikk. De forlot tinget i protest.

– Hva er det dere mener er feil?

– Vi mener selve organiseringa er feil. Vi mener det burde være en egen teknisk komite innen langdistanse slik at vi som har kompetanse til å løfte og utvikle sporten kunne hatt litt mer å si. Det er en generell mangel på kompetanse innen langdistanse i forbundet!

Til dette har forbundspresident Solberg følgende å si:

– Det har lenge vært to ledige plasser i forbudet der man kunne satt inn den kompetansen Femundløpet etterlyser. Vi har søkt etter folk fra langdistanse så de har mulighet til å komme inn med egne folk, men der skjer det ingenting.

Håper på løsning

Enn så lenge står Femundløpet utenfor forbundets offisielle terminliste. Petter Swift mener det må et nytt styre til før dialogen kan gjenopptas.

– Det er snakk om åpen mistillit fra vår side. Organisasjonen er uprofesjonell og vet ikke hva vi driver med, sier han.

Gunnar Solberg beklager konflikten som har oppstått mellom Femundløpet og forbundet, og håper på en løsning før neste forbundsting til sommeren. Men han reagerer på måten kritikken framkommer.

– Den framgangsmåten synes jeg er urimelig. Dette er ikke en måte å komme i dialog med Norges Hundekjørerforbund.

Startskuddet for årets Femundløp går på torsdag, da uten representanter fra Norges Hundekjørerforbund.