NRK Meny
Normal

I dag blir han valgt som ordfører

Et enstemmig medlemsmøte i Vågå Arbeiderparti (Ap) gikk i går kveld inn for at overgrepssiktede Rune Øygard igjen skal velges som ordfører.

Rune Øygard

Rune Øygard (Ap) er sikta for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente. Siden anmeldelsen har han vært sjukemeldt, men sier via sin forsvarer at han ønsker seg tilbake til jobb så fort som mulig.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det har vært alt annet enn en vanlig start på en ny periode for Vågå Ap. Det var 19. september, en uke etter valget, at Øygard ble anmeldt for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente.

Kort tid etter anmeldelsen ble han sjukemeldt for en somatisk lidelse, som ifølge hans forsvarer ikke har noe med denne saken å gjøre.

Sjukemeldingen har blitt forlenga flere ganger, og varer nå til 30. oktober.

Rådet til permisjon

Sentralt har Ap rådet Øygard til å ta permisjon så lenge etterforskningen pågår. Men dette kan ta tid, og ifølge politiet vil en påtale være klar tidligst til jul. Familien og den 15 år gamle jenta har også bedt Øygard om å holde seg borte fra jobb til saken får et utfall.

Men forsvarer Mette Yvonne Larsen sier Øygard har tatt hensyn til jenta, men at han nå ønsker å ta hensyn til bygda og selv ønsker seg tilbake i jobb.

Og hjemme i bygda, i alle fall kommunalt, har det aldri vært tvil om hvordan de forholder seg til sin kandidat. Tidlig gikk Ap lokalt ut og sa at de ønsket seg Øygard tilbake på jobb, selv mens han fortsatt blir etterforsket, så lenge han selv hadde ønske om det.

– Rune er vår kandidat, og vi stiller oss bak han så lenge han selv har ønske om å jobbe igjen, sier Live Langøygard, leder i Vågå Ap.

(Saken fortsetter under bildet)

Rune Øygard og Liv Signe Navarsete

Rune Øygard og Liv Signe Navarsete.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Alvorlig

I kveld den 18. oktober skal det konstitueres et nytt kommunestyre i Vågå, Medlemmene bestemte i går, enstemmig, at de vil velge Rune Øygard. Fra før har Langøygard avvist at dette sier noe om hvilken side de har valgt i saken.

– Vi tar ikke side nei. Dette er en alvorlig siktelse der det er viktig å ta hensyn til begge parter. Så får etterforskninga og politiet jobb bevise hva som egentlig har skjedd, sier Langøygard.

Lokalt velger altså Vågå Ap og støtte Øygard, selv om de sentralt har rådet ham til å la være å jobbe. Langøygard avviser at dette er, eller har vært, en konflikt internt.

Blir valgt i kveld

Den siste tida har både Øygard forsvarer og jentas bistandsadvokat vært mye framme i media med synspunkter og påstander.

Dette er uheldig, sier Nina Braathen Hjortdahl som er jentas bistandsadvokat.

– Det er jo litt sørgelig at det blir sånn, og vi har jo selvsagt hver våre roller. Det blir nok sånn fordi dette handler om en såpass betent politisk sak, sier hun.

Etter alt å dømme vil altså Øygard i kveld bli gjenvalgt som ordfører for fire nye år. Langøygard sier de tar en dag ad gangen.

– Vi ble enige om at vi tar dette skrittvis, ett steg om gangen. Dersom situasjonen har endra seg om 14 dager får vi ta det da, sier hun.

I mellomtida vil varaordfører Iselin Jonassen fungere som ordfører i Vågå.

Rune Øygard

Ordfører Rune Øygard.

Foto: NRK