Hopp til innhold

Hjelpeverge tiltalt for å ha stjålet 650.000 fra funksjonshemmet mann

I retten hevdet den tiltalte at det var snakk om et «rammelån med lav rente». Han erklærer seg ikke skyldig i saken.

Nord-Gudbrandsdal tingrett

STOR OPPMERKSOMHET: Underslagssaken har skapt stor oppmerksomhet i den vesle Gudbrandsdals-kommunen, og det har vært rettet sterk kritikk mot både Lesja kommune og det lokale politiet for at de har brukt lang tid på å levere anmeldelse og på etterforskningen. Overformynderiet i Lesja skal ha kjent til uregelmessigheter i over fire år før det ble levert anmeldelse.

Foto: Geir Røed / NRK

– Jeg fikk en lavere rente, og klienten min fikk høyere rente enn hva vi begge ville fått i banken. Vi tjente på det både han og jeg, sier hjelpevergen i 60-åra, som i dag møter i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

I løpet av seks år fra 2006 til 2012 skal mannen ha stjålet fra den psykisk utviklingshemmede mannen som han var hjelpeverge for. Mannen skal ifølge tiltalen ha overført penger fra klienten til egen konto, og betalt egne regninger fra kontoen til den psykisk utviklingshemmede mannen.

– Jeg er gjennomærlig

Eirik Braathen, politiadvokat Øst politidistrikt.

POLITIADVOKAT: Eirik Braathen i Gudbransdal politidistrikt er aktor i saken i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Geir Røed / NRK

– Men det var ikke underslag. Det var et slags rammelån. Jeg varslet overformynderiet, og oppga lånet i både min og klientens selvangivelse. Jeg hadde ingenting å skjule.

Tiltalte forklarte seg med tydelig og klar røst i tingretten i dag. Han erkjenner ikke straffeskyld i underslag.

– Jeg er en gjennomærlig person som ikke vil lure noen – spesielt ikke en psykisk utviklingshemmet mann.

Hjelpevergen fra Lesja i Gudbrandsdalen har jobbet med økonomi og regnskap i flere tiår. Han har vært økonomisjef i et nasjonalt institutt, og er nå seniorrådgiver for regnskap i en stor nasjonal samferdselsetat.

– Satt på begge sider av bordet

– Ble det skrevet låneavtale for det du kaller et rammelån?, spurte aktor i straffesaken, politiadvokat Eirik Braathen, tiltalte i retten i formiddag.

– Nei. Jeg satt jo på begge sider av bordet, erkjente den tidligere hjelpevergen i retten.

Han førte heller ikke hjelpevergeregnskap, slik han ifølge lovverket som hovedregel skulle gjort.

Tok selvkritikk

Hans Nørstebø, som var overformynder i Lesja samt økonomikonsulent i kommunen frem til etter anmeldelsen ble levert, tok selvkritikk da han forklarte seg i retten i dag.

– I ettertid ser jeg at vi burde reagert tidligere. Vi var i flere år i kontakt med tiltalte og ba han betale tilbake. Men det skjedde ikke, derfor gikk vi til slutt til anmeldelse.

Revisor i Nord-Gudbrandsdal kommunerevisjon, Kjell Petter Syvergård, sa i retten i ettermiddag at underslaget burde vært anmeldt tidligere.

– Man har ikke lov til å låne av en person man er hjelpeverge for. Det burde ikke gått mange år før overformynderiet anmeldte. Det virker som de var handlingslammet, og at rutinene har sviktet, sa Syvergård.