NRK Meny
Normal

Hera håper på velsignelse

Styrelederen i Hera Vekst håper at Fylkesmannen i Hedmark skal velsigne videre drift av komposteringsanlegget i Elverum. Men folk i byen klager stadig mer på lukta.

Hera Vekst
Foto: NRK

Hera Vekst hadde frist til den 31. januar på å sende inn dokumentasjon til Fylkesmannen om luktsituasjonen ved komposteringsanlegget på Hornmoen i Elverum.

Kravet fra Fylkesmannen er at det skal dokumenteres at luktsituasjonen har blitt vesentlig bedre. Hvis ikke kan tillatelsen for drift bli trukket tilbake.

Elverum kommune får stadig inn flere luktklager fra innbyggerne.

Har fått rapport

Miljøverndirektør Jørn Berg hos Fylkesmannen i Hedmark bekrefter at de har mottatt ny dokumentasjon fra Hera Vekst. Han vil likevel ikke si noe om Fylkesmannen mener at de har fått tilstrekkelig dokumentasjon, eller hva som kan bli utfallet i saken.

– Vi vil behandle saken så fort som mulig og håper å få fattet et vedtak i løpet av noen uker, sier Berg.

Han utelukker ikke at det til syvende og sist blir Klima- og forurensingsdirektoratet som vil avgjøre saken.

– Vedtaket hos Fylkesmannen vil kunne påklages, og det er ikke utenkelig at et endelig vedtak også denne gangen blir tatt av Klima- og forurensingsdirektoratet, sier Berg.

Vil det i så fall bli endelig?

– Ja, da blir det endelig avgjort hva som skjer med Hera Vekst i forhold til Forurensingsloven, sier Berg.

Flere klager

Hera vekst
Foto: NRK

I løpet av januar har det kommet 407 klager til Elverum kommune på grunn av vond lukt fra Hera Vekst. Det er betydelig flere enn i januar i fjor, da det kom inn 284 klager.

– Det kommer klager hver dag og flere klager enn tidligere, sier miljøkoordinator Karin E. Nilssen i Elverum kommunen.

Totalt kom det inn 1926 luktklager i fjor, det var nesten en dobling i forhold til året før. Til tross for det mener styreleder i Hera Vekst, Bjørn Erik Jønsberg at de har gjennomført de påleggene som anlegget har fått, og at ting skal bedre seg.

– Jeg har ingen problemer med å se at folk begynner å miste tålmodigheten, men vi tror at det er mulig med betydelige luktforbedringer, sier Jønsberg.

Han mener at luktproblemene nå skyldes at anlegget ikke fikk tak i utstyr i fjor sommer, slik at de fikk minimere et mellomlager av kompost.

– Når vi får dette utstyret på plass og får mellomlageret til et minimum, mener vi at luktproblemene skal bli små, sier Jønsberg.

Håper på videre drift

Jønsberg mener at mer kontinuitet og bedre kompetanse ved anlegget skal bidra til bedre drift.

– Jeg håper at Fylkesmannen ser at de tiltakene vi har satt i gang har hatt effekt, og at de har tro på at det vi skal gjøre i framtida vil hjelpe på, sier Jønsberg.

Han sier at det er mange hensyn å ta, og at kalkyler viser at en umiddelbar stenging av anlegget vil koste eierkommunene Trysil, Åmot og Elverum, 159 millioner kroner over 25 år.

– Det er mye penger, sier Jønsberg.

Men kan du love at det blir luktfritt i framtida?

– Luktfritt vil det aldri bli, men jeg føler meg helt trygg på at vi vil kunne gjøre det levelig i framtida. Jeg håper at Fylkesmannen lar oss fortsette, sier styrelederen i Hera Vekst.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Storhamar leder før siste periode

    Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.

  • Avviser sykehus-søksmål

    Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.

  • Lokale spillere i Europaligaen

    Både Vegar Eggen Hedenstad fra Elverum og Anders Trondsen fra Lillehammer er med fra start når Rosenborg møter Zenit i Europaligaen fra klokka 19. Følg kampen her.