NRK Meny
Normal

Her er det kun to ordførerkandidater

Skjåk er en av 11 kommuner i Norge hvor innbyggerne bare har to valglister å velge i ved kommunevalget. – Demokratisk utfordring, mener valgkommentator.

Elias Sperstad og Odd Joar Ramstad

DUELL: Elias Sperstad (t.v.) fra Senterpartiet og Odd Joar Ramstad fra Arbeiderpartiet er de eneste som har lyst til å bli ordfører i Skjåk kommune i Gudbrandsdalen.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Valglogo

– Odd Joar er en fin representant for bygda. Han egner seg godt som opposisjonsleder de neste fire årene, gliser Elias Sperstad som representerer Senterpartiet i Skjåk.

Han sikter til Arbeiderpartiets Odd Joar Ramstad. Sammen utgjør de to de politiske toppkandidatene i kommunen. I 11 av landets 428 kommuner har velgerne kun to lister å velge i ved høstens valg. I Skjåk har det tidligere vært en bygdeliste. De fikk ikke med seg nok folk i år.

– Det sier litt om det politiske engasjementet her, sier Ramstad.

Kan være en fordel med få lister

Samfunnsforsker og valgkommentator Jon Helge Lesjø mener situasjonen kan skape en demokratisk utfordring.

– Det begrenser valgmuligheten. Mange får kanskje ikke gitt uttrykk for hva som er deres førsteprioritet, sier han.

Lesjø mener likevel det å kun stille to lister kan ha sine fordeler.

– Dersom to klare kandidater står mot hverandre og tar opp saker som fenger kan det mobilisere velgere. Det blir antakelig et større personvalg enn når det er mange lister. Personfaktor og tillit til enkeltpersoner kan avgjøre stemmegivinga, sier han.

Bygdelista ville gjerne stilt igjen

På kjøpesenteret i Skjåk kunne flere NRK snakket med tenkt seg større valgmuligheter før høstens kommunevalg.

– Det kan være et resultat at folk unngår å stemme fordi de ikke er enig med de to kandidatene, sier ei kvinne til NRK.

Varaordfører i Skjåk, Arild de Presno, representerer Bygdalista og mener det er synd at de ikke klarte å stille liste denne gangen.

Arild de Presno

IKKE FORNØYD: Varaordfører i Skjåk, Arild de Presno fra Bygdalista, mener det hadde vært en demokratisk fordel hvis de hadde klart å stille liste igjen.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Vi gjorde et forsøk på å dra Bygdalista videre. Vi ringte rundt og spurte om folk kunne tenke seg å stå på ei liste, men responsen var rett og slett begredelig, sier han.

De Presno mener det hadde vært en stor fordel for demokratiet med en tredje liste i Skjåk og setter ikke pris på å forlate politikken.

– Jeg har dårlig samvittighet for at vi ikke klarer å stille igjen. Vi har satt i gang en del saker som jeg gjerne skulle fulgt opp fra kommunestyresalen og ikke gjennom lokalavisa, sier han.