NRK Meny
Normal

Hedmark slår Norge - for første gang på 10 år

Hedmark hadde større vekst i sysselsettingen enn Norge i 2014. Restaurantbransjen i Hamarregionen sørget alene for over 100 nye arbeidsplasser.

Hai Hang restauranteier

VEKST: Restaurantbransjen i Hamarregionen skapte over 100 nye arbeidsplasser i fjor. - Gledelig med økt mangfold, mener Hai Hang, som driver fire restauranter i Hamar og Brumunddal.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Jeg er ikke overrasket over at veksten er stor i vår bransje i Hamar-området, sier Hai Hang, som driver fire ulike restauranter i Hamar og Brumunddal.

Han viser spesielt til at utvalget blant spisesteder var veldig begrenset bare for noen få år siden.

Ikke bare pizza

– Nå er ikke valget bare den eller den pizzarestauranten. Mangfoldet er mye større, og nå kan du få nesten alt du har lyst på, sier Hang.

I 2014 ble det etablert 23 nye selskaper knyttet til matservering og matopplevelser på Hedmarken. Det viser tall fra konjunkturbarometeret som Sparebanken Hedmark og Østlandsforskning har utarbeidet. Disse selskapene sørget alene for over 100 nye arbeidsplasser i Hamarregionen.

Matgata

Mange av arbeidsplassene kom langs eller i tilknytning til Strandgata, Hamars nyoppussede paradegate. Eller matgate, om du vil. For du finner over 10 spiseplasser med rundt 1.000 sitteplasser tilsammen på drøye 500 meter, målt fra Cafe Valuta på Stortorget til Nagomi og Victoriahaven.

Matgata i Hamar

MATGATE: Strandgata i Hamar har godt over ti matsteder på drøye 500 meter. Her både Victoriahaven og Nagomi.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Hamars ordfører, Einar Busterud, er stolt av arbeidsplassveksten i byen.

– Oppblomstringen av restaurantlivet er et viktig tegn på at vi er i ferd med å bli et urbant område. Det er nødvendig for å trekke til seg nye innflyttere, sier Busterud.

10 år siden sist

Det skjer ikke ofte at Hedmark har større sysselsettingsvekst enn Norge som helhet. Sist det skjedde var i 2004. Men i 2014 hadde Hedmark en vekst i antall nye arbeidsplasser på 1,4 prosent. Landet sett under ett hadde en vekst på 1,2 prosent.

– Jeg er positivt overrasket, sier Vegard Sæten, direktør for bedriftsmarked i Sparebanken Hedmark. Og konjunkturbarometeret viser at det er mye å glede seg over i Innlandet for tida - der vi lever litt mer stabilt og beskyttet i oljeskyggen.

Konjunkturbarometer

POSITIVT: Vegard Sæten, direktør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Hedmark, er positivt overrasket over at Hedmark hadde større sysselsettingsvekst enn Norge i 2014.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Arbeidsledigheten er lav, det er en positivisme hos innbyggerne når det gjelder troen på egen økonomi og vi ser også at næringslivet har tro på økt lønnsomhet i året som kommer, sier Sæten.

Tøffere konkurranse

På Cafe Valuta slår Hai Hang fast at konkurransen om spisegjestene i Hamar er blitt tøffere, men at det så langt ser ut til at restaurantene klarer seg. Og konkurranse skjerper bransjen, mener Hang.

– Jo flere restauranter det blir, jo mer vil fagmiljøet vokse. Stillingene blir mer interessante, gode kokker vil vurdere å flytte til Hamar og folket blir vinneren. Det er de som får gleden av mangfoldet, sier Hai Hang.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Skadeverk på biler i Hamar

  I løpet av natta er det gjort skadeverk på to parkerte biler i Hamar sentrum. Det ber også stjålet en del verdier fra bilene. Sakene blir anmeldt, skriver politiet på Twitter.

 • Vinningskriminelle med handleliste

  To menn fra Romania er tatt på Romerike, med et større parti tjuvgods og lister med adresser til butikker i Hedmark og Oppland. Romerikes Blad omtalte saken først. Det er beslaglagt tjuvgods for 252.000 kroner. Mennene er varetektsfengslet i 2 uker.

 • Flere læreplasser i Innlandet

  Antallet læreplasser øker i Hedmark og Oppland. Mangel på læreplasser gjør at elever på yrkesfag ikke får fullført utdanninga si med opplæring i bedrift. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken er glad for utviklingen som nå skjer.

  Torbjørn Røe Isaksen
  Foto: Roald Marker / NRK