– Jeg er ikke overrasket over at veksten er stor i vår bransje i Hamar-området, sier Hai Hang, som driver fire ulike restauranter i Hamar og Brumunddal.
Han viser spesielt til at utvalget blant spisesteder var veldig begrenset bare for noen få år siden.
Ikke bare pizza
– Nå er ikke valget bare den eller den pizzarestauranten. Mangfoldet er mye større, og nå kan du få nesten alt du har lyst på, sier Hang.
I 2014 ble det etablert 23 nye selskaper knyttet til matservering og matopplevelser på Hedmarken. Det viser tall fra konjunkturbarometeret som Sparebanken Hedmark og Østlandsforskning har utarbeidet. Disse selskapene sørget alene for over 100 nye arbeidsplasser i Hamarregionen.
Matgata
Mange av arbeidsplassene kom langs eller i tilknytning til Strandgata, Hamars nyoppussede paradegate. Eller matgate, om du vil. For du finner over 10 spiseplasser med rundt 1.000 sitteplasser tilsammen på drøye 500 meter, målt fra Cafe Valuta på Stortorget til Nagomi og Victoriahaven.
Hamars ordfører, Einar Busterud, er stolt av arbeidsplassveksten i byen.
– Oppblomstringen av restaurantlivet er et viktig tegn på at vi er i ferd med å bli et urbant område. Det er nødvendig for å trekke til seg nye innflyttere, sier Busterud.
10 år siden sist
Det skjer ikke ofte at Hedmark har større sysselsettingsvekst enn Norge som helhet. Sist det skjedde var i 2004. Men i 2014 hadde Hedmark en vekst i antall nye arbeidsplasser på 1,4 prosent. Landet sett under ett hadde en vekst på 1,2 prosent.
– Jeg er positivt overrasket, sier Vegard Sæten, direktør for bedriftsmarked i Sparebanken Hedmark. Og konjunkturbarometeret viser at det er mye å glede seg over i Innlandet for tida - der vi lever litt mer stabilt og beskyttet i oljeskyggen.
– Arbeidsledigheten er lav, det er en positivisme hos innbyggerne når det gjelder troen på egen økonomi og vi ser også at næringslivet har tro på økt lønnsomhet i året som kommer, sier Sæten.
Tøffere konkurranse
På Cafe Valuta slår Hai Hang fast at konkurransen om spisegjestene i Hamar er blitt tøffere, men at det så langt ser ut til at restaurantene klarer seg. Og konkurranse skjerper bransjen, mener Hang.
– Jo flere restauranter det blir, jo mer vil fagmiljøet vokse. Stillingene blir mer interessante, gode kokker vil vurdere å flytte til Hamar og folket blir vinneren. Det er de som får gleden av mangfoldet, sier Hai Hang.