NRK Meny
Normal

Håndverker skal ha tjent sju millioner kroner svart

En mann fra Hedmarken skal ha tjent over sju millioner kroner svart over flere år. Nå er han tiltalt for en rekke økonomiske kriminelle forhold.

Hamar tinghus

TINGRETT: Det er satt av tre dager til saken i Hedmarken tingrett i Hamar i januar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er en lang og alvorlig tiltalte mannen i 30-årene må svare for i Hedmarken tingrett i midten av januar.

– Erkjenner deler av tiltalen

Han er tiltalt for brudd på bokføringsloven, merverdiavgiftsloven, ligningsloven og folketrygdloven, i tillegg er han tiltalt for grovt bedrageri og grovt underslag. Tiltalen består av 22 punkter.

– Han erkjenner straffskyld på flere forhold, men ikke på alle. Han erkjenner delvis skyld på noen forhold, og det gjelder da en del summer som han mener er for høye, sier hans forsvarer Emil Tømmerdal Nordby.

Mannen har vært selvstendig næringsdrivende og har drevet flere firmaer og det er i den forbindelse at de kriminelle forholdene skal ha skjedd.

– Tiltalen går på meget omfattende skatte- og avgiftsunndragelse. Han ble oppdaget av politiet og skattemyndighetene for flere år siden, men har til tross for det fortsatt å drive svart via nye foretak, sier politiadvokat og leder for Økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt, Richard Røed.

Han er tiltalt for:

 • å ha holdt til sammen cirka 7,3 millioner kroner i inntekter unna bokføring. Dette gjelder flere firmaer og skal ha skjedd fra 2009 til 2015.
 • å ha unndratt merverdiavgift ved å oppgi feil opplysninger.
 • å ha oppgitt lavere person- og næringsinntekt slik at han kunne få skatte- eller fradragsmessige fordeler.
 • bedrageri ved at han skal ha fått 4,6 millioner kroner fra et firma til oppføring av en firemannsbolig, men skal ha brukt 2,1 millioner kroner til andre ting.
 • å ha underslått til sammen 5,6 millioner kroner fra to av sine egne firmaer. Han skal ha overførte summene i løpet av to år fra firmaenes konto til sin egen private konto.

– Lot seg ikke skremme

– Det er en meget alvorlig særlig med tanke på at den tiltalte ikke har latt seg avskrekke av politiets etterforskning og bare fortsetter bare i samme bane, og det fremstår som et skjerpende moment i saken, sier Røed.

Forsvarer Tømmerdal Nordby sier saken har vært belastende for hans klient.

– Han har levd med saken i lang tid og ser fram til å kunne avslutte dette og bli ferdig med dette.

Den tiltalte har tilstått på mange av tiltalepunktene, men foreløpig vil ikke hans advokat si noe om hvorfor hans klient gjennom flere år holdt store summer unna bokføring.

– Han har grunner til det, men jeg vil ikke komme noe nærmere inn på det. Det vil komme fram under hans forklaring i tingretten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.