Han vil fly over norske fjell og daler

Men «Jetman» møter motbør fra naturvernere og norsk forvaltning.

DUBAI-STUNTMEN-SPORT-JETMAN

OVER DUBAI: Her flyr Jetman, eller Yves Rossy som han heter, over Palm Jumeirah Island i Dubai i mai 2015. Nå ønsker han og selskapet XDubai å gjøre det samme over norsk fjellnatur.

Foto: Afp

Sveitsiske Yves Rossy suser avgårde i rekordhastigheter når han er påkledd sin spesielle ryggvinge med jetmotorer. 56-åringen, som er utdannet jagerflypilot fra militæret i hjemlandet, har gjort karriere som det flyvende mennesket «Jetman».

I sommer ønsker Rossy å fly fra fjelltoppen Katthammaren (1270 m.o.h.) i Eikesdalsvatnet landskapsvernområde i Nesset kommune i Møre og Romsdal.

Flyturen skal filmes og publiseres på internett av det Dubai-basert selskapet «XDubai». Men nå spøker det for hele prosjektet.

– Tiden er i ferd med å renne ut for oss

World Base Race 2008

KJENNER OMRÅDET: Tom Erik Heimen er basehopper og godt kjent i området der Jetman eventuelt skal fly. Han er leid inn for å tilrettelegge for filmprosjektet.

Foto: World Base Race

– Vi har vel holdt på i over to år nå med dette prosjektet. I disse dager må vi faktisk ta en beslutning og eventuelt droppe hele greiene eller utsette det til neste år. Tiden er i ferd med å renne ut, sier Tom Erik Heimen til NRK.

Heimen er basehopper og kjenner området det skal flys i godt. Gjennom selskapet Baseheimen er han leid inn av «XDubai» for å bistå med det praktiske.

Opprinnelig ble det søkt om 30 landinger med helikopter for å frakte filmfolk og utstyr til toppen av Katthammaren. Det ble også søkt om å få bygge en midlertidig katapult for utskyting.

Avisen Tidens Krav har omtalt saken flere ganger.

Miljødirektoratet satte foten ned

Søknadene er i flere omganger blitt innvilget av Dovrefjell nasjonalparkstyre, som ser positivt på markedsføringsverdien filmen kan ha. Men etter en klage fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal satte Miljødirektoratet foten ned.

I et vedtak fra mai 2016, skriver direktoratet at landinger med helikopter er i strid med verneforskriftene for området og mener det må vises hensyn til villreinen.

Senere er søknaden fra Jetman-prosjektet blitt nedjustert, noe som førte til at Naturvernforbundet klaget på saken.

– Det er et unødvendig prosjekt. Mange oppsøker dette området nettopp fordi det er stille der og en fantastisk flott natur. Vi mener disse skal slippe å bli plaget av helikopterstøy, sier leder Øystein Folden i Naturvernforbundet i Møre og Romsdal.

Ny søknad

Torsdag skal Jetman-prosjektet igjen behandles av Dovrefjell nasjonalparkstyre. I denne siste søknaden er antallet landinger med helikopter redusert til 18, og perioden det filmes er 17. juli til 5. august. På den måten mener man at det vil ha minimal innvirkning på villreinen.

Og imens den norske forvaltningen jobber med saken, ligger «Jetman» i hardtrening i Spania.

– Han og medarbeiderne trener for å kunne gjennomføre akkurat dette prosjektet. Det er meget seriøse folk som ønsker å lage flyhistorie. Uansett hvordan det går med søknaden vår på torsdag, tror jeg vi risikerer nye klagerunder og at prosjektet risikerer å bli utsatt, sier Tom Erik Heimen.

På Youtube er det flere videoer av Jetmans flyvinger.