NRK Meny
Normal

Halvparten av bekymringsmeldingene henlegges

Over halvparten av alle bekymringsmeldingene til barnevernet i innlandet henlegges, men fylkeslegen i Hedmark er ikke bekymret.

Fylkeslegen i Hedmark, Trond Lutnæs

Fylkeslege i Hedmark Trond Lutnæs, forteller at barnevernet stort sett har en god praksis i sitt arbeid med bekymringsmeldinger.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Stort sett tas alle bekymringsmeldinger på alvor. Det vi er bekymret for et noen av meldingene kan bli liggende lenge uten å bli behandlet. Det kan være en risiko, sier fylkeslege Trond Lutnæs, som har øverste ansvar for å kontrollere kommunene og deres arbeid med barnevern.

Over halvparten av alle bekymringsmeldinger som har kommet til barnevernet i Hedmark og Oppland hittil i år er henlagt.

SE VIDEO:

Over halvparten av alle bekymringsmeldinger som har kommet inn til barnevernet i Hedmark og Oppland i år har blitt henlagt. Det bekymrer ikke fylkeslegen i Hedmark, Trond Lutnæs.

Reporter Arne Trolldalen/fotograf Bjørn Opsahl

Selv om svært mange barnevernssaker henlegges, mener fylkeslegen at det ikke er grunn til bekymring.

– Disse sakene henlegges fordi det enten er gjort andre tiltak, fordi bekymringen er grunnløs eller at det er andre oppfølgingstiltak som er riktig. Men alvorlige saker tas tak i, og vi har ikke grunnlag for å si at alvorlige saker ofte blir henlagt, sier Lutnæs.

Vokste opp uten omsorg

I forrige uke fortalte Lene-Renathe Skjoldheim fra Brumunddal sin historie om en oppvekst i et hjem uten omsorg og trygghet.

– Jeg føler egentlig ikke at jeg har så mye positivt å se tilbake på, sa Skjoldheim til NRK.

SE VIDEO:

Lene-Renathe Skjoldheim fra Brumunddal krever erstatning fra Ringsaker kommune, fordi barnevernet ikke sørget for at hun ble tatt ut av hjemmet til tross for omsorgssvikt.

Lene Renathe Skjoldheim fra Brumunddal vokste opp i et hjem preget av utrygghet og lite omsorg.

Nå krever hun en erstatning fra Ringsaker kommune for tapt barndom.

– Jeg hadde en periode der jeg ikke klarte å se for meg at jeg skulle leve de neste 20 årene, med tanke på hvordan det tidligere har vært, fortalte den unge jenta til NRK.

Sju år fra bekymringsmelding til tiltak

For Lene-Renathe Skjoldheim i Brumunddal tok det sju år fra barnevernet fikk den første bekymringsmeldinga, til det offentlige tok over omsorgsansvaret for henne. Da var hun 17 år.

Lene-Renathe Skjoldheims sak ble også henlagt, men den ble gjenopptatt etter at nye bekymringsmeldinger tikket inn hos barnevernet. Men åra gikk uten omsorg, og det fikk store konsekvenser.


Nå ønsker Lene-Renathe seg et lite plaster på såret fra kommunen.

– Hvis de bare dro det opp en siste gang, og fordelte litt av skylda for det som skjedde, så kunne jeg kanskje leve et verdig liv resten av livet mitt, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.