Gir seg som politiker

Etter 16 på Stortinget og seks år som justisminister slutter Knut Storberget (Ap) som politiker.

Knut Storberget

Knut Storberget gir seg som politiker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han ga nominasjonskomiteen i Hedmark Arbeiderparti beskjed om dette tirsdag. Han har vært på Stortinget i 16 år og var justisminister fra 2005 til 2011.

– Har ønsket det lenge

Han var blant annet justisminister da terroren rammet Norge 22.juli 2011. Han påtok seg da ansvaret for kritiken som rammet politiet.

– Jeg beklager på det aller sterkeste

– Lenge nok

– Er ikke 16 år lenge nok? Jeg gikk direkte fra advokatpraksis til politikken og tenkte at dette kunne jeg ikke drive med mer enn to til tre perioder. Da tenkte jeg at andre måtte inn og overta slik at det ikke størknet. Nå har det blitt 16 år, og det synes jeg er veldig lenge, sier Storberget.

Storberget gikk tilbake til Stortinget etter perioden som justisminister. Han har jobbet med skog- og landbruk.

Stor overgang

Han innrømmer at han måtte jobbe med motivasjonen etter overgangen.

– Jeg må innrømme at det å gå tilbake til Stortinget etter å ha sittet så lenge i regjering er en overgang som må takles. Det handler om fra det hver dag å være hands on til å være i opposisjon og sitte å skrive merknader og lage budsjetter som det ikke blir noe av. Det er en utfordring som må takles, sier Storberget.

Han synes likevel at det har vært spennende å sitte på Stortinget.

– Livet på Stortinget er meningsfylt og mer interessant enn mye annet en kan drive med, sier han.

Storberget har ennå igjen ett år på Stortinget.

– Jeg kommer til å jobbe med landbruk og skog og viktige saker for Hedmark. Jeg er også veldig opptatt av å bidra til at det blir et politisk skifte i Norge igjen, sier han.

Storberget har ikke planen klar for hva han vil gjøre etter politikken.

– Jeg kan jo få det travelt med å finne ut av det etterhvert. Jeg skal jobbe og tenker ikke å bli pensjonist, så det er bare å ringe, sier han.

Storberget er på flyttefot hjem til Elverum med familien.

Varslet avgang på sosiale medier

Slik varslet Storberget på Facebook at han ikke tar gjenvalg:

«Hva tenker du på, spør Facebook. Jeg tenker på de siste 16 årene i norsk politikk. På ni-åringen som opplevde utrygghet hjemme. Utsatt for vold. På barnehusene. På fangene som fikk utdanning og jobb. På den unge bonden som skaper hver dag. På Terningen Arena i Elverum. På gode venner i politikken. På E6. På ungdomsstraff og forsoning. På politihøgskolen på Kongsvinger. På fordeling og internasjonal rettferdighet. På flotte byråkrater. Rådgivere og partifolk, ulv og fellesskap. Flott å være med på dette. Det tenker jeg på når jeg i dag har meldt fra til nominasjonskomiteen om at jeg ikke tar gjenvalg til Stortinget. Nye krefter må til! Takknemlig.»