Hopp til innhold

Einar angrepet av folkemengde i Kenya- fryktet for livet

Einar Lyngar fryktet for livet da en stor, beruset folkemengde ville ha han ut av bilen i Kenya i går. Han fikk oppleve volden og dramatikken i forkant av valget på svært nært hold.

Einar Lyngar

LIVREDD: I denne bilen fryktet Einar Lyngar for livet.

Foto: Privat

Opptakten til dagens presidentvalget i Kenya har vært dramatisk. Drap, vold og demonstrasjoner har preget opptakten.

Einar Lyngar fra Ringsaker driver et skoleprosjekt mot vold i regi av Lions. I går opplevde han dramatikken på nært hold, og fryktet for livet.

Han skulle dra fra Nyanza til Nairobi, og trodde det var trygt selv om han måtte kjøre gjennom et av de mest spente områdene i landet. For å komme til flyplassen måtte han kjøre på veger der sinte og berusede folkemengder hadde stengt veger med brennende bildekk og store steiner.

– Jeg torde ikke ta bussen, men kontaktet en sjåfør som jeg hadde brukt tidligere. Han hadde flere ganger blitt stoppet og dratt ut av bilen, så han var livredd. Han ville derfor kjøre omveger. Men til slutt måtte vi opp på hovedvegen, forteller Lyngar.

Les: Skjebnedøgn for Kenya

Les: – Kenya blir et diktatur, mener opposisjonen

Rasende folkemengde

Einar Lyngar

ANGREPET: I denne bilen satt Einar Lyngar da han ble angrepet.

Foto: Privat

Det var der dramatikken virkelig startet:

– En beruset folkemengde forsøkte å stoppe bilen. De slo i taket, prøvde å få armene inn i bilen og de skrek. Jeg satt i baksetet med en svart caps og prøvde å gjøre meg usynlig. Når disse fulle folkene kikker inn i bilen og ser at der sitter det en hvit, så er det veldig fort at de vil ha deg ut. På det meste var det 50 sinte mennesker og de ville ha meg ut. En sto klar med en stein som det så ut at han ville kaste. Da kunne alt skjedd, også det verste. Jeg kunne blitt drept, sier Lyngar.

Einar Lyngar

MOT VOLD: Einar Lyngar reiser rundt i Kenya i et prosjekt som skal stoppe vold fra lærere mot elever.

Foto: Privat

I 2008 var det dramatiske tilstander i Kenya, der folk ble dratt ut av bilene og drept.

– Da turte jeg ikke å reise dit. 1200 mennesker ble da drept i opptøyer i disse dagene. Det er klart jeg hadde dette i minnet og tenkte på hva som kunne skje. Det var ingen hyggelig opplevelse.

Han er ikke i tvil om at det var sjåføren som reddet han. Han klarte å holde bilen i bevegelse, blant annet ved å kjøre i grøfter og over brennende gjenstander. Men sjåføren var engstelig for at han måtte stoppe bilen over en av de brennende gjenstandene. Det slapp han.

– Jeg takket han mange ganger i etterkant, forteller Lyngar.

Til slutt, nærmere flyplassen kom de fram til en politisperring der de ble sluppet igjennom.

– Det var en merkelig følelse av frihet, forteller han.

Les: Valglokalene åpnet i et splittet Kenya

Einar Lyngar

MOT VOLD: Einar Lyngar har engasjert seg kampen mot skolevold i Kenya. Også pisking skjer.

Foto: Privat